Horațiu Mălăele împlinește miercuri, 31 iulie, vârsta de 72 de ani. Acesta s-a născut în Târgu Jiu și a absolvit Liceul Tudor Vladimirescu.
„Horațiu Mălăele este actor român de teatru, film și televiziune. S-a născut la 1 august 1952.
A absolvit în 1975 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof. univ. Octavian Cotescu.
În clasa I a luat premiul 2 și pe perioada vacanței a primit de la învățătoare o carte pentru a desena mai bine. Nu a reușit însă asta până în clasa a IV-a când a întâlnit zâna cea bună, profesorul de desen Nicu Gherghe. Această întâlnire îi lasă o amprentă deosebită, astfel că prin casa a XII-a, deja desena foarte bine conform propriei declarații.
«Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea în viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine – profesori și copii, eram numit “prostu’ clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferință. Înțelesesem că sunt prost, urât, și că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: ‘Tu ești un geniu.’ Iar eu am început să fiu».
Horaţiu Mălăele răspândeşte bună dispoziţie când urcă pe scenă. Cu glume tandre, precum „M-am îmbrăcat în negru fiindcă am auzit că sunteţi morţi după mine”, actorul posedă rarul rar de a ţine sala trează şi în emoţie fără să facă aproape nimic.
E un om înnebunit după munca sa: are un program extrem de încărcat, aleargă de colo-colo fără răgaz, iar atunci când unii sau alţii îi reproşează că munceşte prea mult, răspunsul lui Mălăele e invariabil: „Aşa mă simt eu bine!”. Horaţiu Mălăele s-a născut în satul Tahomir din Târgu-Jiu. Are amintiri plăcute despre „părinţii lui olteni”, despre casă şi bunici. Pentru el, copilăria e „cadoul pe care ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat”.
Mălăele a ajuns la Bucureşti într-un moment de glorie al teatrului românesc. A jucat primul rol în 1974, la Studioul Casandra, intepretându-l pe Fabinard, în spectacolul „Pălăria florentină” de Eugène Labiche, în regia lui Ovidiu Schumacher. A continuat apoi să interpreteze roluri pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, unde a fost încurajat şi promovat de regizoarea Cătălina Buzoianu. „Cu Horaţiu, spectacolul e întotdeauna un act de creaţie plin de surprize. L-am considerat întotdeauna fenomenal. Prietenia noastră are la bază o comunicare artistică exemplară, respect şi multă iubire
Horaţiu se impune ca artist total, deconcertant, mereu imprevizibil, într-un carusel ameţitor: lacrimă, tristeţe, surâs, burlesc, fantezie poetică. Râzi până la leşin, zâmbeşti scrâşnit, rânjeşti sarcastic. E provocator. Ca actor a atins culmile desăvârşirii”, a apreciat Cătălina Buzoianu.
A expus peste 3000 de caricaturi în 36 expozitii nationale si internationale.
A fost redactor sef al publicatiei Satirul”, se arată pe site-ul malaele.ro.