Două eleve din Motru reprezintă Gorjul la faza națională a Olimpiadei de Cultură Civică! Olimpică: „Pot spune liber ceea ce gândesc”

0
3389
??????????????????????????????????????????????????????????

Din nou, elevii și profesorii din municipiul Motru demonstrează că sunt bine pregătiți și muncesc mult pentru a obține rezultate foarte bune la olimpiadele școlare. Astfel, județul Gorj va fi reprezentat la faza națională a Olimpiadei de Cultură Civică de Diana Stoian și Elena Cîrstea, eleve ale Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Motru, pregătite de profesorul Laura Pasăre. Ambele eleve sunt pasionate de această materie de câțiva ani și spun că , astfel, au învățat să spună „liber ceea ce gândesc”! „Calificarea la etapa națională este o experiență unică (…) presupune renunțarea la o parte din timpul liber, dar și un sentiment foarte plăcut că îți reprezinți județul cu mândrie”, a spus, pentru Viața Gorjului, olimpica Diana Stoian.

Elevele Diana Stoian și Elena Cîrstea de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Motru s-au calificat la faza națională, urmând să reprezinte județul Gorj la olimpiada de Cultură Civică. Laura Pasăre este profesorul de cultură civică care le pregătește pe cele două olimpice. Diana și Elena sunt pasionate de cultura civică; sunt, de asemenea, foarte responsabile și determinate să obțină un rezultat foarte bun la faza națională a acestei competiții școlare. Adolescentele sunt colege de clasă și prietene, ambele studiind la Școala Gimnazială Nr. 1 din municipiul Motru și având rezultate școlare foarte bune. „Consider că cultura civica și cunoașterea drepturilor sunt esențiale pentru o lume mai bună. Personal, mi-aș dori să i se acorde o mai mare importanță acestei materii, deoarece este absolut necesar să știm și să înțelegem care ne sunt drepturile, îndatoririle și cum trebuie să ne comportăm în societate. Îmi place foarte mult să mă gândesc că, într-o zi, cu ceea ce am învățat și urmează să învăț în decursul anilor ce urmează, pot face o schimbare în bine, oricât de mică ar fi ea, și să cred că lumea poate fi un loc mai bun, unde toți suntem uniți și egali, în care cazurile de discriminare, de abuz ori de exploatare să nu fie la ordinea zilei”, a spus Diana Stoian.

„Îmi place să comunic cu oamenii, să îi ajut și să le ascult problemele, îmi place să îmi exprim sentimentele, asta m-a împins să particip la olimpiadă. Îmi place să aflu lucruri noi și pentru mine ar fi o provocare să intru la mate-info, la liceu, pentru că mi ar pune la încercare limitele. Am fost la multe concursuri și olimpiade, cele mai multe pe română, dar anul trecut am participat la cultură civică și am mers mai departe cu asta, pentru că pot spune liber ceea ce gândesc!”, a afirmat Elena Cîrstea. Cele două sunt în clasa a VIII-a. Faza națională a olimpiadei se va desfășura la Iași, în perioada  2-5 aprilie 2018.

Diana Stoian, model pentru adolescenți!

La 14 ani, Diana Stoian uimește prin felul său de a fi: matură, responsabilă, inteligentă și hotărâtă să învețe cât mai bine pentru a reuși în viață! De-a lungul anilor, eleva a participat la mai multe olimpiade și concursuri școlare, iar calificarea la faza națională a Olimpiadei de Cultură Civică va fi pentru ea o experiență unică. Își dorește să obțină un rezultat foarte bun! Cele două motrence vor face echipă la faza națională. „Consider calificarea la etapa națională o experiență unică, pe care cu siguranță mi-o voi aminti cu drag oricând. Aceasta presupune renunțarea la o parte din timpul liber, dar și un sentiment foarte plăcut că îți reprezinți județul cu mândrie. În clasa a VI-a am participat la etapa națională a Olimpiadei de Lingvistică, la Focșani, iar vara trecută, la Concursul Național „Democrație și Toleranță”, la Neamț. Ambele și-au lăsat amprenta asupra mea, prin intermediul acestora având ocazia să cunosc oameni și locuri noi. Mi se pare fascinant atunci când ești înconjurat de persoane care au aceleași pasiuni ca și tine. Pe lângă acestea, am participat la mai multe olimpiade și concursuri printre care și: Concursul Regional De Eseuri „Pro sau Contra” – locul II, dar și diferite concursuri la matematică și limba română”, a declarat olimpica.

Provocări și multă muncă

Fiecare olimpiadă este privită de Diana Stoian ca o provocare pe care trebuie să o ducă la bun sfârșit. Muncește mult pentru fiecare bun rezultat obținut și își sacrifice de bună voie timpul liber pentru a învăța. „Pentru a ajunge la rezultatele obținute a fost nevoie de timp, muncă și pasiune. Deși uneori lucrurile mi se păreau complicate, nu m-am gândit niciodată să renunț. Sunt foarte determinată atunci când vine vorba de visele mele, iar pasiunea probabil că se datoreaza faptului că privesc fiecare concurs sau olimpiadă ca pe o provocare. Toate rezultatele mele  se datorează doamnei Pasăre, deoarece încă din clasa a II-a m-a susținut, făcându-mă să am încredere în mine și să îmi doresc să obțin rezultate din ce în ce mai bune, pentru a putea fi mândră de mine. Mi-a transmis atât pasiunea pentru limba engleză, cât și pentru cultura civică, și, cu siguranță, are o influență uriașă asupra mea”, a afirmat Diana Stoian.

Vrea să studieze Dreptul

În puținul timp liber care îii mai rămâne, Diana citește mult, încercând să își îmbogățească cultura generală. Iubește limba engleză și se pregătește temeinic. Pe viitor, spune căîși dorește să studieze Dreptul și să ajute copiii aflați în situații dificile,pentru a le schimba viitorul. „Pe lângă cultura civică, mă pasionează limbile străine, în special limba engleză. Pasiunea mea pentru engleză a început în clasa a II-a când am început să lucrez cu doamna Pasăre pentru o scenetă pentru serbarea de sfârșit de an. De atunci am participat la diferite concursuri unde de fiecare dată am obținut diferite premii (unul dintre ele fiind premiul al III-lea la Concursul „Value your English” – Secțiunea „Creative Writing”). În timpul liber, îmi place să citesc, să cânt la chitară sau să ascult muzică, în special rock și folk. De asemenea, iubesc să călătoresc, să fac fotografii și să descopăr locuri pline de istorie. La etapa națională a Olimpiadei de Cultură Civică îmi doresc să obținem un rezultat cât mai bun, iar pe viitor mă gândesc să urmez Facultatea de Drept. Totodată, mi-ar plăcea să fac parte dintr-un ONG care să se ocupe cu problemele copiilor aflați în dificultate”, a încheiat Diana Stoian, olimpică la Cultură Civică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.