Împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România a fost celebrată la Motru, de Buna Vestire, în cadrul unui Simpozion Județean printr-un minunat concurs ale elevilor din zonă, dar și prin adevărate lecții de istorie susținute de invitați. Intitulat S„Unirea Basarabiei cu România”, evenimentul a fost organizat de Școala Gimnazială Nr 1 Motru alături de Primăria Municipiului Motru și Casa de Cultură. Parteneri au fost Școlile Gimnaziale din Samarinești și Dragotești și Muzeul Militar din Constanța, dar și Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”.
Lecțiile de istorie au fost susținute cu pasiune de Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar din Constanța, de Marcela Mrejeru, profesor al CNTV Târgu-Jiu și om de cultură nelipsit de la acest fel de activități și de profesorul director Cornel Șomîcu de la Bălești. Elevii unităților școlare implicate în acest minunat proiect au cântat numeroase și emoționante cântece patriotice, au recitat cu patos poezii și le-au amintit tuturor celor prezenți în sală ce înseamnă patriotismul. „A fost o manifestare extraordinar de emoționantă, de suflet, de bucurie și de reflecție. Elevii și dascălii lor au pregătit momente frumoase, au muncit mult și îi feliciti pentru aceast eveniemnt organizat impecabil!”, a spus edilul Gigel Jianu, prezent la simpozion.
„Suntem generația centenară, căci o dată în viață avem ocazia să celebrăm un ideal pentru care s-au jetfit mii de oameni care și-au dat viața pentru libertate și unire. Nu trebuie să uităm acest lucru! Astăzi a avut loc doar un episod din activitățile dedicate Centenarului care vor avea loc la Motru anul acesta”, a spus Jana Raț, profesorul inițiator ale manifestării. „Sunt gorjean plecat de aproape 30 de ani în Constanța, acolo unde descopăr rădăinile noastre acolo, căci oltenii au plecat acolo la sfârșitul secolului XIX. Marea Unire a început cu Dobrogea, acum 140 de ani se unea cu România. Este prima provincie românească care revenea acasă. După, în 1918 avem Basaravia, Bucovina și Transilvania. Nu a fost ușor, nu ni le-a dat nimeni, am avut jertfă, suferință, adulți și cpii care și-au pierdut tot pentru că era vreme de război. ERa visul de Unire, ne doream cu toții să fim în aceeași casă-țară! O datorăm îninatașilor noștri. Acum 100 de ani, gorjenii erau pe front. Vața lor era grea, grea de tot și totuși nu au renunțat să lupte, iar cei de acasă era în așteptarea finalului de război. (…) Vă felicit pentru tot ce ați făcu azi, aici, la Motru”, a spus istoricul Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar din Constanța.
Învățătoarea Ana Tîrlea, în colaborare cu profesorul Jana Raț a creat minunate „documente” pe pânză de cânepă vecehe de zeci și zeci de ani. Ana a scris textul din Actul Unirii, votat în 1918, pe o pânză de cânepă ţesută în război şi veche de aproape 100 de ani, pânză care a fost adusă din Transilvania de profesorul Jana Raț special pentru acest eveniment. „Este actul unirii scris pe o pânză de cânepă ţesută în război şi veche de aproape un secol! Este lucrat cu migală, este un omagiu adus Unirii. Pânza este autentică şi aproape centenară. Am mai scris tot pe pânză și simbolul Centenarului, dar și o diplomă pentru domnul Scurtu de la Constanța”, a spus învățător Ana Tîrlea. „Am zis să aducem un omagiu (…) Ce am putut face mai frumos a fost cu ajutorul doamnei Ana Tîrlea și al elevilor săi. Am căutat o pânză veche și doamna a creat Actul Unirii Basarabiei cu România, cu scrisul caligrafic de atunci. Este o pânză de cânepă țesută de bunici, găsită în Munții Apuseni, în podul unei case. Am adus-o la Motru și am tăiat-o în mai multe bucăți pentru a crea mai multe. Ana Tîrlea a creat Actul Unirii, dar și o diplomă din cânepă pentru domnul Scurtu”, a afirmat și Jana Raț, profesor de istorie.
Elevii școlilor din Motru, Dragotești și Samarinești, alături de dascălii lor, au pregătit frumoase momente artistice. Au recitat poezii patriotice, au jucat și au cântat, implicați 100% în ceea ce aveau de făcut, arătând celor prezenți că își iubesc țara și cunosc istorie pe care o învață cu drag de la profesorii lor. Adolescente talentate au cântat și i-au încântat pe cei din jur, iar elevi ai claselor primare i-au impresionat pe cei din auditoriu prin emoțiile transmise.