S-a stins din viața un reputat academician gorjean

0
579

Academicianul gorjean Grigore Brâncuş s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani. Acesta a fost profesor la mai multe universități din Olanda. Grigore Brâncuş a fost profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, fiind un reputat specialist în lingvistică istorică și albanologie. Academicianul născut în comuna lui Brâncuși a primit, în anul 2017, Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler.

„Liga Culturala Fiii Gorjului, cu adanca tristete anunta trecerea in nefiinta in 2 aprilie 2022 a domnului Grigore Brâncuş,  unul dintre cei mai renumiţi  si deştepţi români,  academician, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Sincere condoleanțe !“, se arată într-un comunicat al organizației.

Grigore Brâncuș s-a născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani, din județul Gorj. „După absolvirea Facultății de Filologie a Universității din Bucureşti, urmează studii de specializare în Albania. Aici va desfășura o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni. În 1968 își susține doctoratul, coordonator fiind academicianul Alexandru Rosetti.

Grigore Brâncuș a ajuns cadru didactic universitar la numai 21 de ani, la Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti. A ținut cursuri între 1950 – 1999. Timp de 18 ani a condus Catedra de limba română, iar între 1970 – 1972 a deținut funcția de prodecan al facultății. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968 – 1969 a funcționat ca lector de limba română la universitățile din Amsterdam şi Groningen din Olanda.

Grigore Brâncuș a fost specialist în lingvistică istorică și albanologie, cu numeroase publicații cu privire la substratul limbii române și la elementul comun româno-albanez, editor al lui B.P. Hasdeu (Etymologicum Magnum Romaniae, Istoria critică a românilor). Volume importante: Cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române, Vocabularul autohton al limbii române, Concordanțe lingvistice româno-albaneze, Studii de istoria limbii române“, a mai transmis Liga Culturala Fiii Gorjului“.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.