Luna aprilie este dedicată în mai toată lumea manifestărilor și evenimentelor de conștientizare a autismului, o tulburare tot mai răspândită, care afectează 1 din 100 de persoane.
Prof. Bejenaru Felicia (AUTOR ARTICOL)
Elevii din clasele I B, I E, a III-a A, a VI-a G, a VII-a C, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, coordonați de cadrele didactice Bejenaru Felicia, Pîrvulescu Eduard, Gionea Daniela, Crăciun Dorina, Andrei Jeanina, Zagoicea Ionela, cu spijinul necondiționat al părinților au desfășurat o serie de activități interesante în cadrul Proiectului Județean ,,Nimeni Nicăieri” derulat împreună cu I.S.J. Gorj, C.J.R.A.E. Gorj, ,, S.O.S. Copiii Gorjului” , C.C.D. Gorj, D.G.A.S.P.C. Gorj, Primăria Motru, Spitalul Municipal Motru, Casa de Cultură Motru și Poliția Motru, din dorința de a cunoaște mai bine persoanele cu autism, în spiritul non-discriminării și egalității de șanse. Pentru că persoanele cu autism au nevoie de prieteni, pe data de 2 aprilie 2018 am petrecut câteva ore alături de copiii speciali care fac terapie și de terapeuții lor, la Complexul de recuperare pentru copii cu dizabilități Tg.-Jiu, din cadrul D.G.A.S.P.C. Gorj. Cu această ocazie, copiii din cadrul centrului au prezentat un program artistic cu poezie, cântece și dansuri populare, pregătit cu mare atenție cu sprijinul personalului de specialitate din cadrul instituției, în special a domnului psiholog Pasăre Nicolae. Toți am înțeles că persoanele cu autism au nevoie de acomodare, acceptare, ajutor, educație, empatie, incluziune, încredere, răbdare, speranță, respect și multă dragoste.
Pe data de 4 aprilie 2018, zeci de copii, părinți și cadre didactice, în semn de solidaritate, au împărțit pliante și stegulețe, amintind tuturor faptul ca AUTISMUL este o abilitate specială, nu o dizabilitate, el nu ,,se ia”, dar ignoranța și nepăsarea, da!
La această activitate au fost invitați atât părinții, cât și membri ai comunității locale. Un interes deosebit acestui eveniment l-au acordat și doamnele Popescu Cristina, mediator școlar, Enculescu Carmen- Iuliana, asistent social, Stelea Irina, consilier școlar cu specializare în psihopedagogie specială, Murgilă Maria, consilier școlar cu specializare în psihologie și atestat în psihologie educațională, de la C.J.R.A.E. Gorj, care ne-au fost alături. În cadrul simpozionului, vorbitorii prezenți la activitate au făcut referire la implicarea instituțiilor organizatoare și partenere în strategia de conștientizare a autismului, evidențiind metodele de terapie utilizate pentru tratarea acestor copii.
Prof. Bejenaru Felicia a atras atenția că este foarte important ca familiile să-și depășească suferița și să facă față problemei apelând la instituțiile care le pot oferi ajutor. A punctat necesitatea educării urgente a dascălilor pentru a nu izola copilul cu semne din spectrul autist, pentru a-l înțelege și a-i oferi tot suportul de care are nevoie pentru a-l ajuta să se descopere. Integrarea autiştilor în sistemul de învăţământ este o provocare pentru cadrele didactice, pentru că dumnealor trebuie să aducă această schimbare de mentalitate atât în cancelarie cât şi în rândul părinţilor care au copii sănătoşi. Dacă aceşti copii nu vorbesc, nu înseamnă că nu au nimic de spus; ei vor doar să-i ascultăm, să le întindem o mână de ajutor. Nu sunt copii cu dizabilităţi, ci au altfel de abilităţi. Considerăm că aceşti elevi nu trebuie ţinuţi departe de învăţământul de masă, ci trebuie integraţi. După părerea mea, dascălii sunt cei care pot construi punți de legătură trainice, acordând demnitatea copilului de a se cunoaște în termenii lui.
A urmat apoi programul artistic ,,Si eu sunt aici!” ce a emoționat publicul prezent până la lacrimi. Micii școlari din clasele I E și I B au prezentat Dansul florilor, iar colegii lor mai mari, de la clasa a III-a A ne-au sensibilizat prin intermediul programului artistic prezentat. Sensibilitatea micilor școlari s-a regăsit, de asemenea, și în lucrările artistico- plastice realizate de aceștia.
Această activitate desfășurată de către elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru ne-a oferit tuturor posibilitatea de a experimenta lumea prin ochii unui copil cu autism. (prof. Crăciun Dorina) Pentru că ne dorim să facem lumea în care trăim un loc mai bun, activitatea noastră va continua și în lunile următoare. Copiii cu T.S.A. pe care i-am cunoscut au devenit prietenii noștri și pot conta pe ajutorul nostru.
Cu recunoștință și respect doresc să aduc mulțumirile mele celor care au fost prezenți, miercuri, 4 aprilie, în sala neîncăpătoare a Casei Multiculturale Motru.
Toată gratitudinea mea domnului primar al municipiului Motru, domnul Jianu Gigel, care ne-a onorat cu prezența și ne-a oferit un mănunchi de vorbe frumoase la adresa activităților desfășurate.