20 de tineri au participat, în perioada 12 – 14 iulie, la o tabără desfășurată în cadrul proiectului „MEDIA PENTRU TINEri!“.
„La acest eveniment au participat 20 de tineri, care au avut ocazia să se implice în activități interactive și educative menite să crească gradul de conștientizare cu privire la fenomenul dezinformării în social media.
Prima zi a bootcamp-ului a fost despre cunoaștere, socializare și informare. Participanții au avut ocazia să se cunoască, să formeze echipe, să discute teme de interes major și să descopere principalele consecințe ale dezinformării.
Ziua a doua a bootcamp-ului a fost intensă și plină de activități captivante. Tinerii au început dimineața cu un joc de quiz via Kahoot, axat pe dezinformare. Această activitate nu doar că le-a testat cunoștințele, ci a și stimulat spiritul competitiv într-un mod constructiv.
O altă activitate importantă a fost jocul Fake News Get Bad News, unde participanții au învățat despre mecanismele de creare și răspândire a știrilor false. Aceștia au simulat crearea de postări în social media, reușind să obțină aproape 20.000 de like-uri pentru postările lor fictive, o demonstrație clară a cât de ușor pot fi manipulate informațiile online.
Pentru a încuraja socializarea și cunoașterea reciprocă, tinerii au participat la jocul I’d Rather Prefer. Această activitate a fost un prilej excelent pentru a lega noi prietenii și a învăța lucruri noi unii despre alții, într-un mod relaxat și distractiv“, se arată într-un comunicat al Asociației Be Teen.
Foc de tabără
De asemenea, adolescenții au devenit creatori de știri pe diverse teme. Aceștia au colaborat pentru a redacta știri, concentrându-se pe diferențierea între informare corectă și dezinformare. Activitatea a subliniat importanța muncii în echipă și a gândirii critice în procesul de creare a conținutului media.
„De-a lungul celor trei zile de bootcamp, participanții au avut parte de o serie de activități menite să le aprofundeze cunoștințele despre dezinformare. Activitățile non-formale au inclus plimbări în aer liber, explorarea Parcului Aventura și experiența cu tiroliana. Una dintre serile de bootcamp s-a încheiat cu un foc de tabără, oferind un cadru relaxant pentru reflecții și discuții.
Proiectul MEDIA PENTRU TINEri! urmărește trei obiective majore: echiparea tinerilor cu tehnici și metode adecvate pentru a distinge între conținutul fals și cel autentic în social media; îmbunătățirea capacității tinerilor de a interacționa responsabil pe platformele de socializare; și creșterea gradului de informare a tinerilor din grupul țintă privind existența fenomenului de dezinformare. Acest proiect este implementat la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Târgu Jiu, vizând un grup țintă format din 50 de elevi cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani.
Până în prezent, în cadrul proiectului au fost organizate sesiuni de informare pentru cadrele didactice, subliniind importanța educației media, și o serie de ateliere tematice. Acestea au inclus introducerea în educația media, identificarea și înțelegerea dezinformării, libertatea de exprimare, verificarea informațiilor din social media, diferențierea între fapte și opinii, și recunoașterea influențelor tendențioase și emoționale în mediul online.
În plus, două sesiuni de storytelling au fost organizate, având ca invitați jurnaliști precum Alin Ion, Diana Speretoiu, Irina Poenaru și Isabela Coară, care au împărtășit experiențele lor profesionale cu tinerii participanți, explicând ce înseamnă meseria de jurnalist și importanța unui mediu de informare responsabil“, se mai prezintă în comunicatul de presă.
„Bootcamp-ul a fost o oportunitate extraordinară pentru tinerii noștri de a învăța să recunoască și să combată dezinformarea. Suntem mândri de angajamentul și creativitatea lor și așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pe care îl vor avea în comunitate”, spun reprezentanții Asociației Be Teen.
Proiectul „MEDIA PENTRU TINEri!” este derulat de Asociația Be Teen și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.