Bianca Besoi are 18 ani și studiază la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu. Modestă, inteligentă și talentată la scris, Bianca Besoi este una dintre cele mai bune eleve pregătite de profesorul Rocselana Verdeș la creație literară. Poeziile sale au fost premiate la concursuri naționale de prestigiu, munca adolescentei fiindu-i astfel recunoscută. „Poezia am descoperit-o în clasele gimnaziale însă nu am fost suficient de matură să o pot înțelege sau ridica la rang de artă. În primul an de liceu când mi-am cunoscut profesoara de română, Rocselana Verdeș, am simțit o altă atracție față de latura artistică și am început să scriu poezii”, a spus Bianca Besoi de la CTGM. Eleva se pregătește să devină studentă la Kinetoterapie, căci își dorește să vindece oamenii și trupește, nu doar sufletește!
Mihaela Floroiu Țicleanu *(autor articol)
Poezia a descoperit-o de când a început să o și înțeleagă, adică prin clasele gimnaziale, însă s-a apucat de scris abia la liceu- a considerat că nu era pregătită până atunci. Bianca Besoi este acum elevă în clasa a XII-a la CTGM din Târgu-Jiu, la specializarea „Protecția mediului”. La vară va susține examenul de bacalaureat și admiterea la Facultatea de Științe Medicale și Comportamentale – Kinetoterapia- o altă pasiune a tinerei! Fata are rezultate foarte bune și la școală, și la concursurile de creație la care participă. Când scrie, se simte cel mai bine, căci tot ce are pe suflet, transpune în versuri. „Poezia am descoperit-o în clasele gimnaziale însă nu am fost suficient de matură să o pot înțelege sau ridica la rang de artă. În primul an de liceu când mi-am cunoscut profesoara de română, Rocselana Verdeș, am simțit o altă atracție față de latura artistică și am început să scriu poezii. Premiile sunt doar mulțumirile pe care le primesc pentru munca pe care o depun, însă nu mă motivează neapărat acest fapt, deoarece la mijloc este pasiunea pe care o am pentru poezie. Poezia pentru mine este un dar pe care vreau să-l împărtășesc cât mai multora, poezia este o artă în sine prin care eu mă pot exprima cel mai bine”, a spus, pentru Revista Viața Gorjului, Bianca Besoi.
„Mulțumiri dnei Verdeș!”
Inspirația este cea care o ajută mereu pe Bianca Besoi. Adolescenta scrie despre iubire, teama de moarte, despărțire…, iar la multe concursuri la care participă există o temă aleasă în regulament. „Mă inspiră totul și scriu exact ce simt în fiecare zi. Odată ce scrii din pasiune, inspirația vine fără să o cauți și să-i dai motive! Nu scriu doar poezie, scriu și proză scurtă, iar la finalul anului acesta mă pregătesc să scriu o carte, proză și poezie! (…) Recunosc că dacă nu aș fi cunoscut-o pe doamna profesoara de limba și literatura română, Verdeș Rocselana, nu ajungeam atât de departe, evoluția mea se datorează dânsei, având în vedere pentru că eu nu studiez la profilul Filologie, cu toate acestea mi-am depășit colegii prin participări la Cenaclul Columna, mi-au fost îndrumați pașii spre alte lecturi pe care nu le studiem la clasă. Am avut ocazia să învăț de la cineva bine pregătit!”, a afirmat poeta premiată.
Premiile câștigate o bucură
A început să participe la concursuri de creație încă din clasa a IX-a, câștigând mai multe premii de atunci și până în prezent. Printre cele mai importante, Bianca amintește: Mențiune – Concursul Interjudețean de creație „Titu Rădoi”, secțiunea eseu, iunie 2017
Premiul I la Concursul Național „…În satul lui Nică”, TÂRGU NEAMȚ, secțiunea proză, martie 2016;
Premiul II Concursul Național „…În satul lui Nică”, TÂRGU NEAMȚ, secțiunea poezie, martie 2016
Premiul I Concursul de creație literară pentru elevi „Columna”, secțiunea poezie, 2015.
„Ultima competiție la care mi-am înscris creațiile a fost una destul de strânsă, deoarece a fost un concurs național și scad șansele de câștig fiind mulți pasionați de poezie, însă am câștigat premiul special!”, a mai declarat Bianca Besoi. Când vine vorba despre lectură, Bianca ar putea povesti o zi întreagă. Mereu i-a plăcut să citească, dar de când s-a apucat de scris, listele sale de lectură s-au îmbogățit. „Poeți preferați ar fi mulți însă vreau sa amintesc câțiva din preferații mei: Mihai Eminescu este și va rămâne cel mai important poet român, George Bacovia, Ana Blandiana, Ion Minulescu, Marin Sorescu, Tudor Arghezi, Shakespeare, Poe, Trakl. Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda sunt doar câțiva dintre autorii mei pe care îi citesc cu drag. Tiparele pe care le-am putut lua de la aceștia au fost constructive. Cert este că am învățat că trebuie spus totul din suflet și să-ți asumi responsabilitatea de a fi om”, a spus adolescenta.
„Cu iubire”
Din ce în ce mai puțini tineri sau adolescenți citesc. Mulți sunt pasionați de tehnologie și gadgeturi, care le ocupă tot timpul. Bianca Besoi, dar și alte colege de ale sale, sunt exemple pozitive în această societate, iar elevii din școlile județului au ce învăța de la ele. „Din păcate tot mai puțini tineri citesc în ziua de astăzi din cauza tehnologiei care ocupă primul loc în activitățile lor. Sfatul meu pentru cei care preferă altceva în locul lecturii este să se gândească bine acum, pentru că bagajul de cunoștințe rămâne pentru totdeauna, trăiești câte cărți citești! (…) Sunt o persoană sociabilă, modestă căreia îi place corectitudinea. O altă pasiune a mea este kinetoterapia, desigur că nu o să renunț niciodată la poezie și proză însă îmi doresc să vindec oamenii și din punct de vedere medical, nu doar spiritual. Timpul meu liber îl petrec citind și practicând kinetoterapia însă nu rămâne atât de mult cât mi-aș dori eu. După finalizarea cursurilor liceale mă voi putea ocupa mai mult de aceste pasiuni ale mele. Consider că în viață ai nevoie de principii de care să te folosești pentru a face Binele”, a spus, în încheiere, Bianca Besoi.
Cu iubire
De Bianca Besoi
Ascultă ploaia gândurilor mele,
Plouă torențial cu numele tău, iubite!
Fiecare strop îmi șoptește despre tine
Plouă, plouă în sufletul meu plin de praf
Se formează un fluviu
Ce are să-ți poarte numele
Praful din suflet dispare,
Rămân bălți ce nu au să mai fie acoperite de soare…