Cotidianul Gorjeanul a aniversat în seara zilei de joi, 18 aprilie, împlinirea unui secol de la înființare la un restaurant din municipiul Târgu Jiu. Invitați au fost jurnaliști din presa locală, colaboratori ai publicației Gorjeanul și autorități locale.
Reprezentanții celui mai vechi ziar din Gorj, Bebe și Dragoș Ionică, au vorbit despre însemnătatea „brandului“ Gorjeanul și planurile privind dezvoltarea acestuia.
Publicistul Ion PREDOȘANU a prezentat, într-un articol publicat în Gorjeanul, o scurtă istorie a înființării publicației și a roluilui determinant pe care l-a avut ziaristul Jean Bărbulescu:
„Ziarul lui Jean Bărbulescu a fost cea mai importantă publicație gorjenească în perioada interbelică. Săptămânalul „Gorjanul” a apărut neîntrerupt între anii 1924 și 1947.
Despre situația politică a țării de după AL Doilea Război Mondial, Jean Bărbulescu spunea: „Acum ei sunt stăpâni. Fac ce vor. Ei sunt și legea și puterea executivă și cea administrativă și presa. Sunt totul. Nimic și nimeni nu-i mai împiedică să ne ucidă, dacă asta le e dorința. Trăim epoca bunului plac și a răzbunărilor din partea celor ce au fost aduși la putere de forța rusească. Am pierdut crezul nostru. Am fost învinși. Să fim pregătiți să suferim și mai mult” – a scris profesorul și scriitorul Sabin Velican într-un articol.
De numele lui Jean Bărbulescu se leagă o parte a istoriei județului Gorj, mai ales că acesta a fost un „neobosit ziarist, luptător pentru informarea și luminarea maselor, animator cultural, iar publicația „Gorjanul”, pe care a fondat-o și a condus-o, o bună perioadă, a fost glasul scris al gorjenilor. Ziaristul și publicistul Jean Bărbulescu s-a născut la 11 iunie 1890, în cumuna Bogați, județul Dâmbovița. Pe meleagurile Gorjului a sosit înainte de 1909 și a lucrat drept contabil la Oficiul Hurezani al Băncii Generale a Gorjului, iar în 1910 s-a mutat în această comună. A făcut stagiul militar, apoi la 15 august 1916, când România a intrat în Primul Război Mondial, a fost mobilizat și trimis pe front.
NAȘTEREA ZIARULUI „GORJANUL”.După terminarea războiului a revenit să lucreze la Banca Gorjului, însă, la 15 martie 1924, a abandonat activitatea bancară și s-a dedicat publicisticii, scoțând primul număr al ziarului „Gorjanul”, cu o periodicitate de apariție, inițial bilunară, apoi decadală, iar din ianuarie 1925, săptămânală.
Ziarul a fost tipărit timp de 10 ani la Craiova, iar din 1933 (în plină criză economică!), Jean Bărbulescu a cumpărat o tipografie și a creat la Târgu Jiu, Institutul Tipografic „Gorjanul”. Ziarul nu a avut o redacție, cu redactori angajați. În paginile sale au scris și semnat toți cei care doreau și aveau ceva interesant de spus. Conținutul complet al ziarului, a făcut ca acesta să fie citit în județ, dar și în țară, având peste 4.000 de abonamente”, semnala scriitorul Al. Doru Șerban în cartea sa „Personalități care au fost”.