Cătălin „Zozo” Zoican este un motrean care poate fi dat ca exemplu celor mai tineri. A absolvit facultatea și două mastere la Timișoara, după care a urmat o serie de specializări în străinătate pentru a putea să își urmeze visurile. Deși este tânăr, Cătălin Zoican și-a propus ca, prin prisma experienței sale profesionale acumulate în timp, să ofere sfaturi elevilor și studenților, pentru a-i ajuta să aleagă cariera potrivită. Mai jos vă prezentăm un material despre importanța anilor de școală, în special despre experiența acumulată în timpul facultății, dar mai ales despre alegerea unei cariere potrivite. Cătălin Zoican, motreanul care a știut să aleagă drumul său profesional, spune că „poți practica orice, iar dacă o faci din inimă, o să ai și rezultate profitabile”!
A absolvit Colegiul Tehnic Motru, apoi a urmat cursurile Facultății de Ingineria și Protecția Mediului în Agricultură, dar și două mastere la Timișoara. O perioadă, Cătălin Zoican a urmat un internship în Parlamentul României, apoi a plecat în Țara Galilor unde a activat, acumulând experiență în managementul hotelier. Acum, Cătălin Zoican se află în Spania, unde urmează un curs de formare în „entertainment”, iar în vară va lansa un nou proiect (afacerea EnterGame-entertainment, animație pentru evenimente, de la jocuri interactive-educaționale la personaje, prezentări de evenimente etc). De-a lungul anilor de facultate, Zozo, așa cum îi spun prietenii, a fost consilier privind orientarea în carieră. Și-a dezvoltat abilitățile comunicative activând ca speaker motivational, iar acum își dorește să pună la punct un blog destinat educației non-formale a tinerilor. Sfaturile sale pot fi de folos elevilor și studenților!
Alegerea corectă. Primul pas
În opinia lui Cătălin „Zozo” Zoican, este foarte important ca un licean să se informeze bine înainte de a alege facultatea la care va studia. Sfaturile sale au în spate propria experiență: „A sosit timpul să mergi la facultate? Înainte de a alege, oferă-ți timpul necesar și cercetează. Nu merge la o facultate doar pentru că acolo au mers și prietenii tăi. Sunt târguri de universități unde poți merge să vezi opțiunile fiecăreia. Dacă te-ai gândit să mergi la studii în străinătate, la fel ai foarte multe opțiuni. Trebuie să te gândești ce se va întampla după absolvire. Este foarte important să nu te orientezi d.p.d.v. financiar, să gândești că o meserie este mai bine platită decât alta. Poți practica orice, iar dacă o faci din inimă o să ai și rezultate profitabile. Dacă nu ai descoperit încă ce îți place, nu ezita să apelezi la un consilier în carieră. Pentru cei care nu doresc să urmeze studiile superioare, sfatul cel mai bun este să învețte o meserie și să devină foarte buni în ceea ce fac. Este o nevoie imensă de meseriași pe piață, în toate domeniile!”, a afirmat Zozo Zoican.
Cum ar trebui să arate anii de facultate
Zozo îi sfătuiește pe elevi, dorindu-și să îi ajute, să îi facă să înțeleagă că decid în legătură cu propriul viitor. Tânărul spune că elevii de liceu ar trebui să își dea seama de faptul că după anii de facultate, vor ieși în câmpul muncii și trebuie să fie pregătiți! „În opinia mea, un studiu de 4 ani ar trebui să arate așa: Anul 1-acomodare, planificare, organizație studențească/voluntariat; Anul 2-înscriere în programe studențești, job part time/voluntariat; Anul 3-Erasmus/ Work and Travel și Anul 4-job în domeniu/internship, licență, aplicații job”, a spus Zozo Zoican. Fost student care a aplicat ideile de acum în tot ce a întreprins, Zozo spune că viitorii studenți ar trebui să țină cont de faptul că la finalul facultății abilitățile practice vor fi mult mai apreciate decât cele teoretice. Un aspect pe care tânărul consilier în carieră insistă este acela al voluntariatului. „Începe prin a face câteva ore de voluntariat săptămânal, așa o să te obișnuiești cu lucrul în echipă și o să fii pregătit pentru un job. Vacanțele sunt un bun prilej de a experimenta primul tău job. Caută ceva ce are legătură cu domeniul tău sau care te ajută să te dezvolți personal. Din Anul II de facultate nu trebuie să lipsească programul Erasmus+. Este un program complet care te ajută să te descoepri pe tine, îți faci prieteni, călătorești etc. (…) Work and travel este programul prin care mulți studenți aleg să își petreacă o vară în SUA! (…) Aceste două programe sunt cele mai simple exemple, dar poți găsi multe altele, important este să nu treci prin facultate superficial, la sfârșit fiind pus în situația în care nu îți găsești un loc de muncă din cauza lipsei de experiență”, a afirmat Cătălin Zoican.
Pregătirea unui bun CV
Dacă veți urma sfaturile lui Zozo, cu siguranță la sfârșitul anilor de studiu veți avea un CV bogat în experiență profesională și personală. „În anul terminal încearcă să îți găsești un internship unde îți poți face și licența, aceasta este cea mai bună metodă de a acumula experiență și cea mai ușoară de a avea o lucrare de calitate. Pregătirea unui CV profesional este la fel foarte importantă, dar dacă ai trecut prin toți pașii din acest articol, CV-ul se va construi de la sine. După finalizarea anilor de licență, este decizia ta dacă dorești să continui cu un masterat sau te oprești, în principiu este necesar să îți îmbunătățești cunoștiințele continu, așa că educația trebuie să fie pe primul plan!”, a concluzionat Cătălin Zozo Zoican.