Pițărăi cu măști este un obicei unic în România poate fi văzut în comuna gorjeană Padeș. Tinerii se costumează în Moși și Babe și pornesc la colindat, iar, la final, se face o horă mare în centrul satului.
„În comuna Pades , sat CALUGARENI , județul Gorj , are loc în data de 24 decembrie „Pițărăiul cu măști ” , un obicei unic în Oltenia … Dimineața în jurul orelor 8 , 8:30 tinerii din satul Calugareni urca pe un deal aproximativ 300 400 m altitudine unde îmbracă straiele vechi populare păstrate cu sfințenie de la bunicii și străbunicii lor iar pe cap își pun anumitele măști , confecționate manual de ei din piei de oaie si de capra care reprezinta „moșii și babe”. Măștile stârnesc amuzament dar și teama , deoarece aceastea semnifica anul rău ce a trecut și întâmpinat anul ce urmează cu bine… după ce s-au costumat , tinerii coboară dealul iar la poalele acestuia ii așteaptă cetele de colindătorii (sute de copiii împreună cu adulți de toate varstele) …iar împreună pleacă la colindat prin tot satul …. Localnicii ii așteaptă fiecare la poarta lui cu mere, eugenii, turta dulce , colacii , dar și nelipsitul ceainic cu țuică sau vin fiert!….
După ce străbat tot satul , „în centru” își dau întâlnire cu „hoarcele” din satul Orzesti ( care este despărțit de satul Calugareni de râul „Motru”) cu care încing o hora mare , iar după aceea l-i se alătură și colindătorii… la final se acorda premii pentru ce a mai frumoasa si mai autentinca mască !!!.. Distracția continua pana la lăsarea întunericului!!!“, a relatat Claudiu Fiu, consilier local.