Plăți nelegale făcute de Aparegio cu mese festive și decontarea cazării directorului Pătrășcoiu

0
1669

Un control efectuat de Curtea de Conturi cu privire la modul în care operatorul de apă și canalizare Aparegio administrează patrimoniul public și privat al municipiului Târgu Jiu a scos la iveală o serie de nereguli grave. Potrivit instituției, în perioada 2013-2018, au fost puse în funcțiune obiective de investiții de peste 90 milioane de lei noi, dar pentru care nu s-a respectat metodologia de transfer către unitățile administrativ teritoriale și, de asemenea, nu s-au făcu înregistrările contabile corecte, fiind încălcate o serie de prevederi legislative.
De asemenea, au fost constatate în decizia Curții de Conturi o serie de nereguli cu privire înregistrarea în contabilitate a unor sume câștigate în instanța de judecată de către o o firmă, care a executat lucrări de reabilitare și extinderee a rețelelor de distribuție a apei și canalizare.

Plăți efectuate în urma unor procese pierdute

Aparegio a făcut plăți nelegale de peste 750.000 de lei, se menționează în actul de control al Curții de Conturi.
În anul 2009, a fost încheiat un contract de lucrări cu un consorțiu format din doi constructori privind realizarea unei investiții la sursele de apă și stația de tratare Bumbești Jiu. Au fost încheiate, ulterior, mai multe acte adiționale, iar, în toamna anului 2015, contractul a fost reziliat la solicitarea liderului asocierii, pentru neplata lucrărilor. Și Aparegio a trimis mai târziu o notificare de reziliere a contractului, după care a executat scrisoarea de garanție de peste 316.000 de lei. Liderul asociației s-a adresat instanței de judecată, solicitând recuperarea garanției bancare, pentru că rezilierea a intervenit ca urmare a inițiativei acestuia. Tribunalul Gorj a dat câștig de cauză și a dispus restituirea sumei, precum și a unor comisioane și dobânzi bancare. Aparegio a plătit suma, însă nu a achitat comisioane și dobânzi. În aceste condiții, constructorul s-a adresat executorului și au fost înființate popriri pentru suma de peste 21.000 de lei.
O situație similară a fost înregistrată și în cazul investiției de modernizare a stației de tratare a municipiului Târgu Jiu. A fost obligată să returneze peste 1,7 milioane lei, dar a refuzat să achite dobânzile și comisioane de peste 173.000 de lei, iar în final a ajuns să plătească aproape 195.000 de lei.
Reprezentanții Curții de Conturi au mai constatat plăți nelegale în sumă de peste 556.000 de lei, bani achitați tot ca urmare a pierderii unui proces. Aparegio a plătit în mod nelegal peste 50.000 de lei noi (500 milioane lei vechi) pentru decontarea de mese festive. O altă plată considerată ilegală a constat în achitarea de materiale promoționale de aproape 70.000 de lei.

Cazare decontată ilegal directorului Aparegio

Echipa de control a mai decisă că Aparegio a efectuat decontări fără o bază legală cu privire la decontarea cazării de care a beneficiat directorul societății, Traian Pătrășcoiu. Valoarea decontărilor ilegale se ridică la suma de 2.300 de lei, la care o sumă de 280 de lei, contravaloarea micului dejun, deși directorul general încasează o diurnă de 60% din indemnizație.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.