Lorena Raicu, solista din Gorj care își clădește o carieră de succes în Capitală! „Muzica mă face să trăiesc mai profund!”

0
6616

Stabilită în București în urmă cu aproape zece ani, solista Lorena Cosmina Raicu nu a uitat nicio clipă de unde se trage, drept urmare melodiile sale aduc în atenția ascultătorilor melosul gorjenesc! Consideră că frumoasa sa copilărie, petrecută în Gorj, a contribuit în mare măsură la formarea caracterului omului matur de astăzi! Născută în comuna Cătunele, școlită la Motru, la Colegiul Tehnic-instituția de care o leagă multe amintiri frumoase, Lorena Raicu a absolvit studiile de licență și masterul la Universitatea din București, la Facultatea de Administrație și Afaceri. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o în copilăria petrecută pe ulițele satului natal, tot acolo învățând și care sunt adevăratele lucruri importante în viață, valori și principii care o definesc! Acum, frumoasa și talentata Lorena Raicu lucrează la piesele proprii ce vor apărea pe primul său album. Interpreta își compune singură versurile melodiilor și speră să fie pe placul ascultătorilor. Scrie și cântă despre dragoste, satul gorjenesc, iubirea de familie, de viață, dorul și credința în tot ce este frumos. „Mă regăsesc în muzică. Mă liniștește și mă face să trăiesc mai profund. Am învățat să cânt din copilărie. Primele mele spectacole au fost serbările de la grădiniță. Am absolvit Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, promoția 2007, paralel cu perioada liceului, iar în prezent studiez la Școala Populară de Artă București sub îndrumarea dnului profesor Aurică Mustățea, omul care m-a redescoperit și căruia îi mulțumesc!”, a spus, pentru Viața Gorjului, interpreta Lorena Raicu.

 

Reporter: Lorena, ești originară din comuna Cătunele, satul Lupoaia. Ce amintiri frumoase te leagă de meleagurile Gorjului natal?

Lorena Raicu: Sunt atât de fericită că m-am născut și am copilărit pe aceste meleaguri, încât simt că tot ceea ce am devenit se datorează frumoasei copilării pe care am avut-o. Am crescut frumos alături de oameni de bună credință, am învățat să cânt împreună cu ei, am luat parte la tot ce înseamna tradiție, obiceiuri, totul făcut cu atâta  pasiune și dragoste pentru viață și valorile ei, încât nu am cum să nu păstrez adânc în suflet, oriunde m-ar duce soarta, minunatul trai al Gorjului.

Rep.: Ce liceu ai absolvit și ce profesori ți-au marcat acei ani?

L.R.: Permite-mi să depășesc puțin cu răspunsul limita întrebării și să spun că am absolvit Colegiul Tehnic, Motru, specializarea „Tehnician în activități economice”, Școala Generală Nr. 2 Motru și clasele primare le-am parcurs la mine în comună. Nu pot omite nicio treaptă a educației mele și îmi amintesc cu drag și respect de toți profesorii mei cărora le mulțumesc din suflet. Am simțit de-a lungul timpului o susținere extraordinară din partea dnealor, prin diverse mijloace de comunicare și nu le pot fi decât recunoscătoare tuturor și în mod special Dnei Niculina Chițulescu, profesor în cadrul Colegiului Tehnic Motru, căreia îi datorez inclusiv acest interviu.

Rep.: Acum locuiești în Capitală. Când ai ajuns în București și ce facultate ai absolvit? Acum mai studiezi (altă facultate, master, doctorat etc)?

L.R.: Am ajuns în București odată cu înscrierea la facultate în toamna anului 2008. Am absovit Universitatea din București, Facultatea de Administrație și Afaceri, apoi Masterul tot în cadrul aceleiași universități, specializarea Administrarea Relațiilor Publice și Asistență Managerială. Ulterior am parcurs un program de inițiere/perfecționare pentru ocupația de Reporter TV organizat de Blockbuster Media. În prezent studiez muzica și îmi doresc pe viitor să pot să îmi reiau studiile și să îmi finalizez și doctoratul.

Rep.: În prezent ești angajată? Cu ce te ocupi?

L.R.: În prezent sunt angajată, fac parte din administrativul unei importante case de avocatură din București, cu atribuții inclusiv de marketing, unde programul fix îmi permite să îmi organizez timpul eficient și în ceea ce privește muzica și evenimentele la care sunt invitată.

Rep.: Muzica te definește. Când ai descoperit că ai talent muzical? Ce studii ai în acest domeniu?

L.R.: Mă regăsesc în muzică. Mă liniștește și mă face să trăiesc mai profund. Am învățat să cânt din copilărie. Primele mele spectacole au fost serbările de la grădiniță. Am absolvit Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, promoția 2007, paralel cu perioada liceului, iar în prezent studiez la Școala Populară de Artă București sub îndrumarea dnului profesor Aurică Mustățea, omul care m-a redescoperit.

Rep.: Ce artiști din Gorj te au influențat de-a lungul anilor?

L.R.: Le iubesc și mă regăsesc în cântecele Mariei Lătărețu, Mariei Apostol, Filofteia Lăcătușu și nu numai. Iubesc cântecul popular gorjenesc și încerc să păstrez în interpretarea mea melosul tradițional, specific zonei noastre.

Rep.: Ai participat de-a lungul anilor la festivaluri-concurs? Ce premii ai câștigat? Care sunt cele mai importante?

L.R.: Am acasă premii de la concursuri județene și naționale câștigate în perioada adolescenței, însă cele mai importante pentru mine au început să apară abia de anul trecut când am reluat această activitate și am participat la două festivaluri concurs, respectiv Festivalul Concurs Internațional de Muzică Populară „Pe Marginea Dunării”, ediția a XXXIII a și Festivalul Național de Interpretare Vocală Muzică Populară „In memoriam Marin Ghiocel”, editia a V a, la ambele obținând Premiul II. Anul acesta mă pregătesc pentru mai multe festivaluri mari și sper să fac o impresie bună.

Rep.: Cât de greu este pentru un tânăr artist să reușească în Capitală? Ce sacrificii ai fost nevoită să faci?

L.R.: La început a fost greu. Nu cunoșteam pe nimeni, am venit singură în București, mă loveam mereu de problema banilor și de îndrumarea de a-mi găsi un sponsor, lucru care nu s-a întâmplat. Vin dintr-o familie modestă, muncitoare și cu principii morale bine definite. M-am concentrat pe studii, carieră și timp de 7 ani nu am mai cântat deloc. Apoi încet, încet am început să cunosc oameni, să stabilesc legături, colaborări și cu multă muncă și mai ales răbdare am revenit. Și am revenit, sper eu, mai pregătită, mai matură și cu mai multă experiență și încredere în forțele proprii.

Rep.: Mi-ai spus că lucrezi la piese proprii care vor fi incluse pe primul tău album. Ce ne poți spune despre acest vis-al lansării unui album?

L.R.: Visul de a avea repertoriul propriu l-am avut dintotdeauna. Îmi plăcea să compun versuri de când eram mică. Acum mai mult ca niciodată îmi doresc să aduc publicului emoția și profunzimea pe care o simt eu când observ lumea. Și vreau să văd acea parte frumoasă a lumii, plină de dragoste, voie bună și dor. Îmi place să ascult ploaia, să miros o floare, să mă bucur de soare și timpul petrecut cu cei dragi. Toate acestea încerc să le pun în versuri și abia aștept să le prezint publicului sub forma propriului meu album.

Rep.: Câte melodii ai lansat până acum? Cine compune versurile? Muzica?

L.R.: Tocmai am pus pe piață primul meu videoclip al melodiei „Pe potecuța din vale”, filmat acasă, în Gorj. Acum pregătesc încă două melodii „Grea e neică dragostea” și „Mama mea cu chipul sfânt” pe care le voi lansa în luna martie. De asemenea, vreau să amintesc de două colinde dragi mie pe care le-am pregătit special pentru perioada sărbătorilor de iarnă, „Ninge iară, ninge lin” colinda ce face parte din repertoriul meu și „Bună seara, gazda mare” pe care am dăruit-o unei bune prietene. Tocmai ce a fost lansată pe piața muzicală și melodia „Bate vântul, cântă frunzele” de o altă colegă ce a avut încredere în mine să îi scriu textul și chiar să participe cu aceasta în cadrul Festivalului Național „In Memoriam Marin Ghiocel” unde a obținut premiul III. Textul tuturor melodiilor amintite mai sus îmi aparține în totalitate, iar muzica este compusă de domnul Aurică Mustățea, cel care este și profesorul meu de canto în prezent. Pe viitor avem și alte surprize muzicale la care lucrăm deja, au început să capete contur și sperăm să iasă așa cum ne dorim.

Rep.: Ai colaborat cu artiști cunoscuți? Îți dorești astfel de colaborări?

L.R.: Marea mea onoare a fost să cânt în cadrul festivalurilor alături de orchestra „Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros, dar și alături de minunatul om, dirijorul Ion Ivanovici. Momente pline de încărcătură emoțională de nedescris, onoare și bucurie pe care cu siguranță îmi doresc să le retrăiesc și se vor concretiza, sper eu, în colaborări în viitorul apropiat.

Rep.: Ai făcut sau încă mai faci parte din proiectul Rustic? Ce ne poți spune despre acesta?

L.R.: Proiectul Rustic pot spune că este unul frumos, din care am învățat multe. Vom vedea pe parcurs cum vor evolua lucrurile în funcție de mai multe aspecte printre care și disponibilitatea.

Rep.: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește cariera muzicală?

L.R.: În viitor îmi doresc să fac muzica bună. Vreau să aduc în fața publicului Gorjul nostru autentic, așa cum este el. Muncesc pentru o perfecționare continuă și pentru albumul de care vă povesteam. Sunt sigură că oamenii vor aprecia originalitatea și îmi doresc enorm de mult să reușesc să mă fac plăcută exact așa cum sunt eu.

Rep.: Un gând pentru gorjenii tăi care vor citi acest interviu, te rog!

L.R.: Vă mulțumesc că ați citit acest interviu și că îmi permiteți să mă mândresc cu voi. Vă respect și sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor voastre. Vă iubesc!

MIHAELA FLOROIU ȚICLEANU (Autor articol)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.