Pictura Bisericii din Pârâu-Boia a fost restaurată de preotul-pictor Andronie. Parohul Iulian Miloșescu va începe alte lucrări și are nevoie de ajutor

0
2262

În comuna Jupânești există mai multe parohii care cuprind importante lăcașe de cult, unele de patrimoniu național. Pe teritoriul Parohiei Jupânești, acolo unde preot paroh este Iulian Miloșescu, se găsesc două biserici vechi de câteva sute de ani. Lăcașul de cult cu hramul Sfântul Nicolae (care datează din 1740 n.red.) din satul Pârâu-Boia a fost restaurat anul trecut, prin grija parohului, care a beneficiat și de sprijinul enoriașilor și al autorităților locale. Anul 2017 a însemnat începerea, dar și finalizarea mai multor importante lucrări: pictura interioară a Bisericii Sf. Nicolae a fost restaurată de talentatul pictor Aurelian Andronie, fost paroh al Parohiei Jupânești. Preotul Iulian Miloșescu, cel care păstorește Parohia Jupânești din 2014, are planuri serioase de viitor: anul acesta trebuie să restaureze la exterior lăcașul de cult din Pârâu-Boia, dar și Biserica Parohială din Jupânești. Tânărul preot are nevoie de sprijin financiar pentru a-și duce la bun sfârșit aceste planuri. „Vor urma lucrările la exterior, fiind nevoie să se repare acoperișul, sala bisericii, să se refacă tencuiala exterioare, să se consolideze zidurile și unele lucrări pentru înfrumusețarea curții bisericii. Ca planuri de viitor, doresc restaurarea Bisericii parohiale Sfântul Ilie din Jupânești”, spune preotul Miloșescu.

File de istorie și credință la Părău-Boia

Satul Pârâu, din comuna Jupînești s-a format mai târziu față de Boia, după ce sătenii au au decis să nu mai aibă gospodăriile risipite prin pădurile din vecinătate. În acest sat există o frumoasă biserică ce poartă hramul „Sfântul Nicolae”, care nu este suprinsă pe noua listă a monumentelor de patrimoniu din județul Gorj. Tradiția spune că Biserica Sfântul Nicolae ar fi fost, înainte de 1864, schit de călugări dependent de Mănăstirea Bistrița, până când s-a făcut reforma de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza și au fost împroprietăriți țăranii care au fost așezați în vatra actuală a satului, biserica trecând în serviciul noii enorii. Ca mărturie a acestor tradiții s-au păstrat toponime ca: la Cazacu, la Budinești, la Boșog, la Trancă, la Istratie, la Gioadălă, ogașu` lui Geică, la Mărichești, viile lui Andronie, Drumul Morii etc, spune preotul paroh Iulian Miloșescu. „Biserica Sfântul Nicolae din satul Pârâu Boia a fost construită în anul 1740 de  un anume Viscopoleanu, negustor de origine sârbă venit din Viscopole. Acesta a găsit în părțile noastre un refugiu de teama turcilor, care făceau mari necazuri populației din Balcani. Mormântul lui se află în partea de sud a bisericii, străjuit de o cruce masivă. Inițial, aceasta a fost acoperită cu șiță, iar din 1886 cu tablă plumbuită, când a fost și pictată de către pictorii Gheorghe Ștefănescu și Gheorghe Ionescu, toată cheltuiala fiind suportată de către obștea satului. Icoanele din catapeteasmă, de la 1740, au fost predate spre conservare la Mănăstirea Cămărășești, iar cartea veche datată până la 1850 predată la Mânăstirea Polovragi, restul de carte datată după 1850 fiind în inventarul parohiei. În anul 1969 s-a făcut subzidirea bisericii, înlocuindu-se acei piloni groși de lemn cu o temelie din beton, tot cu osteneala sătenilor. În anul 1985 biserica a fost acoperită cu tablă zincată, s-au făcut mici reparații și s-a spalat pictura din interior și exterior”, a declarat, pentru Revista Viața Gorjului, preotul paroh Iulian Miloșescu, de la Parohia Jupânești.

Ce preoți au slujit aici

Preoții care au slujit la fosta Parohie Pârâu-Boia au fost: Pr. Zaharia Părăianu, Pr. Nicolae Scrădeanu până în anul 1964, iar cantori au fost: Constantin Zaharia, Constantin Budin, Dumitru Zaharia, iar la Parohia Jupânești cantori de seamă au fost Zamfir Radu, Ion Bica. La 1 octombrie 1971, la Parohia Jupânești a venit ca preot paroh, prin transfer de la Parohia Capu Dealului, Pr. Andronie Aurelian, care a slujit până la 1 august 2014 când s-a pensionat. Din 1 octombrie 2014 a fost numit preot paroh Pr. Miloșescu Iulian.

Biserica Sfântul Nicolae are o viață nouă!

 

După venirea în parohia Jupânești a mult mai tânărului preot IulianMiloșescu, lucrurile au început să se schimbe! La sfârșitul anului 2016, la Biserica Sfântul Nicolae din Pârâu-Boia a fost refăcută instalația electrică în totalitate, în aprilie 2017 a fost refăcută Sfânta Masă, s-a scos vechea pardoseală și s-a turnat o placa de beton pe întreaga suprafață a bisericii. De asemenea, s-a realizat și o consolidare a pereților bisericii, au fost schimbate ușile, ferestrele și întregul mobilier. Ajutat și de fostul paroh Andronie, care este și un talentat pictor bisericesc, părintele Miloșescu a demarat noi proiecte, astfel că lăcașul de cult vechi de secole a prins o nouă viață! „În toamna anului 2017, părintele Andronie Aurelian, în vârstă de 67 de ani, pe cheltuiala proprie, a restaurat pictura întregii biserici. Până în prezent lucrările au costat aproximativ 20.000 de lei, fiind suportate în mare de locuitorii satului Părău-Boia, dar și din donații și cu sprijinul Primăriei Jupînești, al domnului primar Gușiță Petre. Lucrările au fost urgentate la interior, deoarece piciorul Sfintei Mese din altar, fiind din lemn de aproape 300 de ani, se rupsese. Vor urma lucrările la exterior, fiind nevoie să se repare acoperișul, sala bisericii, să se refacă tencuiala exterioare, să se consolideze zidurile și unele lucrări pentru înfrumusețarea curții bisericii. Sunt preot de 3 ani și am considerat că este datoria noastră să avem grijă de biserică și să păstrăm cu sfințenie cea mai frumoasă moștenire, credința ortodoxă. Ca planuri de viitor, doresc restaurarea Bisericii parohiale Sfântul Ilie din Jupânești și să mă implic în acțiuni sociale, deoarece sunt multe familii nevoiașe ce au nevoie de sprijin pentru a duce o viață mai bună”, a mai spus preotul paroh Iulian Miloșescu.

Cont donații: poate doriți să ajutați Parohia Jupânești

Dacă vreți să va implicați în aceste proiecte puteți contribui și prin donații în contul parohiei: Parohia Jupînești, CUI 9314457, IBAN RO 89 BRDE 200 SV 020 94102000.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.