Spectacolul „Mutat de la noi”, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“

0
285

scris și regizat de Bogdan Sărătean, se va juca marți, 4 octombrie, la Târgu Jiu, în finalul Turneului Dezrădăcinării, un proiect BIS Teatru, din Sibiu.
Publicul este așteptat la ora 18:00, la TEATRUL DRAMATIC ELVIRA GODEANU, care este și partener al evenimentului. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervări se pot face la numerele de telefon: 0736647432/ 0253215161).

MUTAT DE LA NOI (Turneul dezrădăcinării) este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

„După două reprezentații suținute la Sibiu (20 și 29 septembrie), una la Vechea Sinagogă din Mediaș (22 septembrie) și una la Mina Petrila (2 octombrie), Turneul Dezrădăcinării (cu spectacolul-instalație „Mutat de la noi”) se va încheia la Târgu Jiu cu reprezentația din 4 octombrie, ora 18:00.
«Mutat de la noi» este un spectacol-instalație pe tema migrației, care îmbină artele performative cu cele vizuale. În debutul fiecărei reprezentații spectatorii sunt părtași la o experiență imersivă, un traseu-instalație care este mereu altul în funcție de spațiul în care are loc evenimentul, componenta scenografică fiind adaptată specificității acestuia.
În Petrila (județul Hunedoara) traseul-instalație a fost o reconstituire a drumului pe care sute de mineri îl parcurgeau zilnic, până la sistarea definitivă a activității miniere, în anul 2015. (Începând cu anul 1997, mai bine de 5000 de oameni au fost stră-mutați de la ei, din Petrila)“, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“.

„„Mutat de la noi invită spectatorul într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate“

În Târgu Jiu punctul de întâlnire va fi spațiul cald și primitor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. Statistic, județul Gorj suferă cea mai masivă depopulare din istoria recentă a României.
Reprezentația de marți, 4 octombrie, va fi urmată de o discuție pe tema migrației și a strămutării, la care vor participa spectatorii, echipa spectacolului și personalități locale. După reprezentația din Târgu Jiu, care încheie TURNEUL DEZRĂDĂCINĂRII, spectacolul va fi prezentat la Timișoara, vineri,7 octombrie, în cadrul Festivalului in: v z b l.

„Mutat de la noi invită spectatorul într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia. Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete. Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă. În acest malaxor al mutării, al migrației, o dimensiune ocultă pare că ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece / vrăji în mediul rural românesc.
Filmările din spectacol au fost făcute în zone fierbinți de pe glob, unde regimuri dictatoriale și totalitariste îi obligă pe oameni să fugă (Uganda, Myanmar, Brazilia).
Frumusețea acestui proiect este faptul că distribuția spectacolului reunește într-un mesaj al solidarității și al empatiei actori tineri din mai multe zone din țară: Claudiu Fălămaș, actor cunoscut și iubit în Sibiu, Bogdan Constantin, actor colaborator al teatrelor din Târgu Jiu și Petroșani, Alexandru Romescu, actor colaborator al Teatrului Național din Timișoara și nu în ultimul rând, Shama Leah, cetățean ugandez MUTAT în Sibiu în urmă cu 4 ani, care joacă deja în 4 producții BIS Teatru”, a prezentat Bogdan Sărătean, regizor și fondator BIS Teatru

Spectacolul MUTAT DE LA NOI este o co-producție Prin Banat (Cămine în Mișcare) Timișoara și BIS Teatru, Sibiu.
Parteneri strategici Târgu Jiu: Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, MIRFO, Transloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.