INCDREDIBIL: Actori de la „Elvira Godeanu“ și-au luat concediu pentru a susține un spectacol la Carnavalul de la Veneția

0
292

Este de domeniul incredibilului ce se întâmplă în domeniul cultural din municipiul Târgu Jiu, păstorit de către viceprimarul Gabriel Coica, de la Pro România, un om de afaceri care deține mai multe spații comerciale în Târgu Jiu.
Mai mulți actori de la teatrul din Târgu Jiu au fost nevoiți să își depună cerere de concediu de odihnă, pentru a prezenta o piesă la celebrul Carnaval de la Veneți, unde au fost invitați de către Institutul Cultural Român. Conducerea teatrului din Târgu Jiu a invocat o serie de probleme contractuale, care ar fi putut fi rezolvate.

Actorii gorjeni au jucat în celebra piață San Marco, care a fost plină de spectatori, iar spectacolul lor s-a bucurat de un real succes.

Institutul Cultural Român din Italia a postat un mesaj pe pagina de Facebook: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, în colaborare cu Compania de Teatru Pantakin, a organizat spectacolul „Teatrul Mastilor”, o producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” de Târgu Jiu, vineri 17 și sâmbătă 18 februarie 2023 în Piazza San Marco din Veneția.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta domnului consul General al României la Trieste, Dr. Cosmin Victor Lotreanu, care participa mereu la evenimentele organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia. Cu această ocazie îi mulțumim pentru colaborarea strânsă și pentru responsabilitatea și sârguința de care au dat dovadă în activitatea și excelența diplomației.


Actorii implicați în producție, Mădălina Ciobanuc, Adrian Serban, Radu Tudosie, Ana-Maria Negrescu, Mihai Rădulea au jucat roluri cunoscute sub numele de: Pantalone, Arlechin, Scapino, Colombina, măști, tipuri umane, care în acele nume cunosc o cristalizare care caracterizează diferitele personalități, protagoniști ai Comediei Artei. Spectacolul „Teatrul Mastilor”, o producție a Teatrului Dramatic Târgu Jiu „Elvira Godeanu”, regia Michele Modesto Casarin, asistată de Andreea Chirițescu și Stefano Perocco de la Meduna, regizorul macheres, prinde viață în octombrie 2022. Intenția a fost de a introduce publicul în Târgu Jiu un gen, comedia artei, foarte importantă pentru cultura europeană. Astfel o istorie născută la Veneția, care se formează în Europa de Est, revine în sfârșit la Veneția pentru Carnaval 2023 pentru a mărturisi încă o dată că limba teatrului este o limbă internațională care unește popoarele și culturile. Istoria Carnavalului de la Veneția începe în 1162, primul document scris care atestă acest eveniment datează din 1268, când este menționată folosirea măștilor. A fost autorizat oficial printr-un act al Senatului Republicii 1296, care stabilește că toată lumea are dreptul să se distreze înainte de sfârșitul Postului Mare. Carnavalul a devenit internațional în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din toată Europa au venit la Veneția deghizați pentru a se distra fără a fi recunoscu La începutul secolului al XIX-lea, carnavalul s-a stins pentru a reveni la apogeu în 1979 datorită unui grup de venețieni și Bienalei de Artă care au decis să reînvie tradiția. La Comedy dell’Arte s-a născut în Italia secolului al XVI-lea și reprezintă o pauză cu teatrul cultural medieval și contemporan. Noutatea sa este profesionalizarea meseriei de actor și recuperarea formelor teatrale arhaice, duse la extrem, ca actoria pusă în scenă fără o copie strictă“.
Din păcate, prestația actorilor gorjeni nu a fost remarcată în niciun fel de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ și nici de municipalitate“, a postat ICR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.