„Mărturii despre Județul Gorj în primul război mondial. Documente (1916-1919)“. Cartea va fi prezentată la Biblioteca Județeană

0
540
????????????????????????????????????

Asociația pentru Democrație, Educație, Respect (ADER) organizează joi, 13 decembrie, de la ora 1500, la Biblioteca Județeană Christian Tell, prezentarea cărții istoricului Gabriel Sarcină, „Mărturii despre Județul Gorj în primul război mondial. Documente (1916-1919)“.

„Este vorba de o lucrare impresionantă de peste 700 de pagini care adună între coperțile sale 967 de documente aflate în custodia Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale. Volumul de documente apărut sub egida Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, la Editura Măiastra, în anul 2018, reprezintă un instrument util cercetării istorice putând fi folosit de toți cei care sunt interesați de reconstituirea trecutului localităților gorjene precum și de personalități locale din perioada primului război mondial“, se arată într-un comunicat de presă al Asociației pentru Democrație, Educație, Respect (ADER).

Documentele cuprinse în carte

În carte se regăsesc relatări diverse cu privire la ordonanțe, publicații și încunoștințări ale autorităților române sau germane, corespondența dintre administrația germană de ocupație și cea românească, bonuri de rechiziție emise de Armata Română, ausweise, ordine de demobilizare, procese‑verbale, telegrame, notificări, rapoarte, adrese, declarații, depoziții, jurnale, autorizații, liste cu persoane arestate sau amendate, statistica cu supușii Puterilor Centrale din Târgu Jiu, liste cu locuitori fugiți de la muncile agricole, etc.

Cu ocazia prezentării volumului, va fi lansat și numărul trei al revistei de literatură, artă și istorie locală „Spicon“, revistă editată de Asociația cercetătorilor și autorilor de carte gorjeni Alexandru Doru Șerban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.