Începe o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură “Tudor Arghezi”

0
192

 

O nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură “Tudor Arghezi” va aveea loc în perioada 19 – 22 mai.

„Ajuns la cea de-a 42-a ediție, Festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului și își propane să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, precum și la cunoașterea și promovarea operei argheziene, în țară și peste hotare.

Festivalul, închinat împlinirii a 55 de ani de la intrarea în eternitate a Poetului de obârșie gorjenească, se adresează creatorilor de poezie si exegeților în arghezologie din țară și din comunitățile românești de peste granițe, cu preocupări în domeniu, precum și unor creatori de poezie, traducători și directori de editură și reviste din spațiul european, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

 

Cine sunt laureații „Operei Omnia”

 

Juriul este alcătuit din scriitori de anvergură națională. Lecturarea lucrărilor va începe pe data de 18 mai, urmând ca în cursul zilei de 20 mai să fie anunțați laureații secțiunilor. Anterior datei de 18 mai, un juriu local, alcătuit exclusiv din membri ai Uniunii Scriitorilor, va face preselecția lucrărilor.

„Laureații «Operei Omnia» din acest an sunt Mircea Mihăieș, critic literar și președinte al Filialei din Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România și Ioan Moldovan, poet și redactor șef al revistei “Familia” din Oradea.

Președinții Juriului Național din acest an sunt cei doi laureați ai Premiului “Opera Omnia” din 2021: Irina Petraș (critic literar și președintele Filialei Cluj Napoca a Uniunii Scriitorilor din România) și Horia Gârbea (poet, președintele Filialei București – Poezie a Uniunii Scriitorilor din România).

Președinte de onoare: Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei Române.

Lucrările participante intră în arhiva Festivalului“, se mai arată în comunicatul de presă.

Invitați la această ediție sunt: Nicolae Manolescu, Vasile Bâcu (CERNĂUȚI, UCRAINA), Mircea Birsilă, Hanna Bota, Gelu Birău, Cristian George Brebenel, Zenovie Cârlugea, Gabriel Chifu, Carmen Doreal(CANADA), Nicolae Dragoș, George Drăghescu, Gelu Birău, Adrian Frățilă, Dragolib Firulovici (SERBIA), Horia Gârbea, Alex Gregora, Gheorghe Grigurcu, Andreea Hedeș, Cătălina Iliescu (SPANIA),

Arian Leka(ALBANIA), Irina Horea Manolescu, Mircea Mihăieș, Ioan Moldovan, Ion Mocioi, Marinela Pârvulescu, Mircea M. Pop (GERMANIA), Spiridon Popescu, Ion Popescu Brădiceni, Elena Roată, Vasile Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Viorel Surdoiu, Valentin Talpălaru, RăzvanVoncu.

Organizatorii festivalului sunt: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale sub patronajul Consiliul Județean Gorj și Ministerului Culturii, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania, și în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești, Mănăstirea Lainici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.