Greenpeace a sesizat CEO la Garda de Mediu pentru punerea în funcțiune a unui grup energetic

0
860

Echipele Greenpeace România și Bankwatch s-au aflat în zona termocentralei Turceni și au sesizat Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control, în urma căruia să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să îi suspende activitatea. Potrivit organizațiilor de protecție a mediului, Complexul Energetic Oltenia a repus în funcțiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deși acesta nu îndeplinește condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale.

„Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce au ales să pună în funcţiune acest grup fără a respecta legislaţia din domeniu. Am solicitat astăzi Gărzii Naţionale de Mediu să efectueze o inspecţie a termocentralei. În urmă acestui control, ne aşteptăm ca Garda de Mediu să constate funcţionarea ilegală a grupului 7 şi să dispună suspendarea imediată a activităţii acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condiţiile legale”, a spus Ionuţ Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
Cele două organizaţii arată că, potrivit, legislaţiei aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcţiune decât dacă au loc investiţii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi şi numai după revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat deja revizuirea autorizaţiei pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalaţiei de ardere. În orice caz, punerea în funcţiune înainte de emiterea unei autorizaţii integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.