VIDEO Au jucat hora în plantația de viță de vie. „Botezul viilor“ la Bălănești

2
1397

În plantația de viță de vie nobilă și de pomi fructiferi deținută în comuna Bălănești de inginerul horticol Vasile Cochină a avut loc „Botezul viilor“, o manifestare tradițională organizată cu ocazia Sfântului Trifon, ocrotitorul viilor, pomilor fructiferi. Un sobor de preoți a susținut o slujbă religioasă, prin care au încercat să protejeze de dăunători vița de vie, pomi fructiferi și toate culturile agricole. Preotul paroh a stropit, apoi, cu aghiasmă plantațiile de viță de vie, pentru a avea un rod bogat și aromat.

botezul viilor 1A urmat apoi o masă tradițională cu varză pregătită în ceaun și în oale de pământ, cârnați de casă. Nu a lipsit muzica, asigurată de o formație de lăutari, și, bineînțeles, hora tradițională.

Vasile Cochină organizează de șapte ani „Botezul viilor“

Vasile Cochină, preşedintele Asociaţiei Viticole «Dealul Bălăneşti», cel care organizează această manifestare de șapte ani, a spus că plantația de viță de vie reprezintă una dintre plăcerile sale, iar Sfântul Trifon l-a ocrotit tot timpul:

„Este o inițiativă constructivă, care produce efecte de calitate, atât sociale, dar și de producție, pentru că Sfântul Trifon este ocrotitorul nostru, al viticultorilor, al pomicultorilor. După botezul viilor 2ce plecăm de aici, ne simțim mult mai bine, mai încărcați, mai pozitivi. Sunt inginer horticol și de la vârsta de 12 ani trăiesc cu foarfeca de vie în mână. Am învățat vum să tai via de la părinții mei și de la bunici. Viticultura a fost principala ocupație a oamenilor din Bălănești. Mai tâarziu, studiile și pregătirea pentru viață s-au legat tot de această activitate. Am înființat plantația imediat după Revoluția și a ajuns o plantație puternică, cu rod bun, cu vinuri de calitate și îmi satisface pe deplin plăcerile. Plăcerea mea cea mare o reprezintă viticultura și pomicultura. Dețin o jumătate de hectare de vie, dar întreținută intensiv. Sfântul Trifon m-a ocrotit dintotdeauna“.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.