Concert de excepție în Parcul Coloanei „fără Sfârșit“

0
1241

Violonistul Alexandru Tomescu va susține un concert în municipiul Târgu Jiu, în Parcul Coloanei, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de pianistul spaniol Josu de Solaun. Evenimentul va avea loc pe data de 11 august, la ora 19.30.
Concertul face parte din ediția a XIV-a a Turneului Internațional Stradivarius și prezintă Simfonia a-IX-a – „ODĂ BUCURIEI” – compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt.

„Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară și cu un entuziasm trepidant, aștept cu maximă nerăbdare reîntoarcerea Turneului Internațional Stradivarius 2021- “ODĂ BUCURIEI”, la Târgu Jiu. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a IV-a de L.v. Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Până în momentul de față, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concert cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia”, a declarat Alexandru Tomescu.

Turneul Stradivarius se desfășoară de 14 ani

„Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee și trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara Violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecție a celor mai frumoase și inspirate muzici ale secolelor, o serie de povești pe care le găsești rar și pe care le iubești toată viața“, se arată într-un comunicat de presă.

Programul “ODĂ Bucuriei” (1785) are durata de 75 min și este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller și este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827.
Pericolul cu care se confruntă întreaga lume, în aceste zile, ne-a impus noi reguli sociale. Cu toate acestea, trebuie să încercăm să convertim sentimentele negative în experiențe pozitive, să le folosim în mod creativ, acum și în viitor.

Turneul Internațional Stradivarius 2021 este dedicat și în acest an unei cauze de interes public- se lansează Bursa “ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) și va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundației Culturale “REMEMBER ENESCU”, în urma deciziei unui juriu.

Evenimentul este organizat la Târgu Jiu, de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația pentru Democrație Educație Respect împreună cu partenerii: Toyota Craiova, SC Prodcom SRL, Hotel YMY Targu Jiu, Shopping City Târgu Jiu, Protecția.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.