O asistentă medicală din Gorj a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru falsificarea adeverințelor de vaccinare anti-Covid-19. Femeia ar fi primit sume între 200 și 1.500 de lei de la persoane care doreau certificatul verde fără a se vaccina, folosind un sistem bine pus la punct pentru a introduce date false în evidența oficială.
Scandalul a izbucnit în toamna anului 2021, după ce procurorii au efectuat percheziții la cabinetul medical din Ionești și la locuința asistentei. Potrivit anchetatorilor, femeia a fost prinsă inclusiv în flagrant, „vaccinând” investigatori sub acoperire.
Anchetatorii au descris două metode prin care asistenta opera:
Cu medicul prezent: Mima vaccinarea prin aruncarea serului într-un tampon de vată, introducând apoi datele false în sistem.
Fără medic în cabinet: Nu mai exista nici măcar simularea vaccinării; asistenta introducea direct informațiile false și elibera adeverințele.
Printre cazurile investigate se numără și situația în care un investigator sub acoperire a plătit 1.500 de lei pentru un „vaccin” administrat unei persoane care nici măcar nu era prezentă, ceea ce indica existența unui tarif mai mare pentru astfel de încălcări flagrante ale legii.
Decizia condamnării este una dintre cele mai severe aplicate în România pentru astfel de fapte, autoritățile dorind să transmită un mesaj clar în privința combaterii fraudelor legate de pandemie.
„În baza art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (49 acte materiale), condamnă inculpata Uţă Florentina la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. (…) În baza art. 325 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (49 acte materiale), condamnă inculpata Uţă Florentina la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic în formă continuată. (…) În baza art. 38, art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele principale stabilite în cauză şi aplică inculpatei pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultând pedeapsa de 7 ani închisoare, ce se va executa conform art. 60 Cod penal”, a stabilit Tribunalul Gorj, sentința nefiind definitivă.
În plus, instanța i-a interzis, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei, să mai profeseze ca asistentă medicală. „În baza (..), scade din durata pedepsei închisorii aplicate inculpatei reţinerea de 24 de ore din data de 11.11.2021 şi perioada arestului la domiciliu şi arestării preventive de la data de 12.11.2021 la data de 14.07.2022”, a reținut instanța, care i-a confiscat „suma totală de 34.350 lei (18.200 lei + 16.150 lei) primită cu titlu de mită”, se arată în hotărârea judecătorească.