Petre Ciungu, unul dintre profesorii de seamă ai județului Gorj, s-a stins din viață. Acesta a condus mult timp Liceul economic din Târgu Jiu.
„Încă unul dintre profesorii de seamă ai Gorjului a plecat spre o lume, pe care sperăm să o găsească, așa cum și-ar fi dorit să fie și lumea noastră: mai bună și puțin mai recunoscătoare. Vestea morții sale ne-a întristat pe toți, cei ce l-am cunoscut ori am lucrat cu Dumnealui!
Dumnezeu să-l odihnească,
Amintire eternă Domnule Director Petre Ciungu!“, este mesajul transmis de Adelin Ungureanu, publicist.
A predat matematica în Maroc
Petre Ciungu a avuit o experienţă inedită prin detaşarea de câţiva ani într-o ţară africană. Este autorul a zeci de cărţi de specialitate.
Matematica i-a plăcut încă din ciclul primar, iar în gimnaziu şi liceu s-a pregătit cu seriozitate. „Din punctul meu de vedere, matematica este cea mai uşoară muncă, lejeră, deoarece cu un creion şi o foaie de hârtie poţi lucra oriunde. Satisfacţia rezolvării unei probleme, oricât de abstractă ar fi, o pot compara cu aceea de a-mi mobila o cameră după cele mai noi modele. Sunt primul profesor de matematică atât din familie, cât şi din comuna Alimpeşti“, spunea Petre Ciungu pentru Adevărul
A participat la olimpiadele de matematică, pe vremea aceea nefiind susţinut financiar de nimeni, doar profesorii susţinându-l moral. A urmat Liceul Tudor Arghezi din Târgu-Cărbuneşti, iar în anul 1970, a dat admitere la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Timişoara. „La facultate am cunoscut profesori de mare valoare în domeniul matematicii şi exemplul lor a constitut pentru mine cel mai mare imbold, având în vedere greutăţile materiale şi familiale prin care am trecut în studenţie. Am terminat facultatea şi am fost repartizat ca profesor de matematică în Târgu-Jiu, la Şcoala Numărul 7“, mai relata dascălul.
A lucrat apoi ca profesor detaşat la mai multe licee şi a fost titularizat la Grupul Industrial Numărul 4, unde a fost director adjunct, iar apoi director al acestei unităţi. Între anii 1982-1985, a fost profesor de matematică în Maroc, în cadrul unui program de coopeare româno-marocan. „A fost prima mea experienţă în afara ţării. Şi, cum învăţământul marocan era asemănător cu cel românesc, nu am avut niciun fel de problemă în a mă adapta. Nivelul de trai era destul de scăzut în Maroc în acea perioadă, dar cu banii pe care îi primeam era viaţa ceva mai dulce decât cea care începuse să fie în România“, a mai povestit Petre Ciungu. În 1998, s-a transferat la Colegiul Comercial Virgil Madgearu, unitate de învățănt pe care a condus-o mai mulți ani.