A stat trei zile internată în spital și medicii nu și-au dat seama că este gravidă în nouă luni

0
323

 

Gravida de 35 de ani care a fost operată de hernie intestinală, însă era gravidă în luna a noua, a fost internată în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu în urmă cu cinci zile.

În acest timp, niciun medic care a consultat-o nu și-a dat seama că pacienta este gravidă și o intervenție chirurgicală i-ar fi pus în pericol starea fătului.
Femeia a venit la spital pe data de 19 august. „S-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 19.08.2023, cu dureri abdominale și prezența unei eventrații abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parțial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mâinii, efectuate in scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic.
Medicul chirurg de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventrația să se restranguleze, ceea ce s-a și întâmplat. Menționăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare“, au transmis reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Abia pe masa de operație, medicii și-au dat seama că femeia este însărcinată. „În data de 22 august 2023, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenție chirurgicală (eventrație strangulată) și au fost demarate pregătirile pentru operație.
Intraoperator s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezența în sala de operație a colegilor de la Secțiile Obstetrică Ginecologie și Neonatologie.
După intervenția medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenția chirurgicală și pentru rezolvarea eventrației. În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie. Mama este conștientă, cooperantă, stare de sănătate fiind stabilă. Și starea de sănătate a copilului este stabilă.
Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală.
Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului și află că este însărcinată când se declanșează travaliul.
Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor și procedurilor medicale în acest caz.
De asemenea, au fost sesizate DSP Gorj, Colegiul Medicilor Gorj și ANMCS“, a mai transmis conducerea Spitalului Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.