Zeci de amenzi aplicate căminelor de bătrâni din Gorj. Ce nereguli au fost găsite

0
102

Două comisii mixte au efectuate verificări șa căminele de îngrijire a bătrânilor și a persoanelor cu dizabilități din Gorj. Au fost aplicate zeci de amenzi în valoare totală de peste 160.000 de lei.

„În data de 10.07.2023, cele două comisii mixte formate din reprezentanții AJEPIS, DSP, ITM, DSVSA, OPC, IPJ și ISU au verificat șapte centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice, cinci ale unor asociații și fundații și două ale operatorilor economici (SRL).
Au fost identificate următoarele deficiențe:
– transport hrană cu mijloc de transport neautorizat și fără respectarea cerințelor de igienă;
– funcționare fără autorizație de securitate la incendiu, instalații de semnalizare, detectare și alarmare nefuncționale, instalație de detecție la incendiu aferentă construcției a fost dezafectată, nerespectându-se cerințele care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu și a normelor tehnice în vigoare;
– lipsa elementelor de identificare la produse alimentare și a probelor de alimente;
– depozitare alimente în condiții necorespunzătoare;
– etichetare incompletă a materiilor prime;
– lipsa autorizației de sănătate și securitate în muncă, nerespectarea periodicității instruirilor specifice;
– primirea la locul de muncă a persoanelor fără încheiere în formă scrisă a contractului de muncă;
– lipsa regulamentelor de ordine interioară, a registrelor specifice.

A fost aplicat un număr total de 38 de sancțiuni, din care 21 amenzi contravenționale în cuantum total de 160.500 lei și 17 avertismente“.

Azilul din Țicleni care nu era autorizat a fost amendat cu 32.000 de lei.

„La una dintre locațiile verificate, în orașul Țicleni, s-a constat că acesta funcționa fără licență. S-au aplicat amenzi în cuantum de 32.000 lei, fiind întocmit și un dosar penal pentru încălcarea art.9, alin.1, lit.a din legea 241/2005. În acest centru au fost identificate 7 persoane care ulterior au fost relocate (6 dintre aceștia în locuință proprietate personală sau ale aparținătorilor, iar 1 a fost preluat de către asistenții sociali din localitatea de domiciliu – Bălănești, urmând să fie găsită o soluție de relocare într-un centru specializat).
Din discuțiile purtate atât cu persoanele în cauză, cât și cu aparținătorii acestora, beneficiarii erau bine îngrijiți, iar până în acest moment nu a fost semnalat vreun abuz asupra acestora sau indicii că aceștia ar fi avut de suferit“, se arată într-un comunicat al Prefecturii Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.