Ce spune conducerea DGASPC Gorj despre controalele efectuate în centrele de îngrijire

0
2203

34 de centre și servicii sociale din cadrul DGASPC Gorj au fost verificate Comisiile mixte (AJPIS, DSP, ITM, DSVSA, OPC, IPJ și ISU)

„Nu a fost constatată, prin procesele verbale de control, nicio situație prin care beneficiarii – vârstnici, adulți, copii, să nu fie bine îngrijiți.

Nu au fost constatate forme de abuz, neglijare sau exploatare a beneficiarilor – vârstnici, adulți, copii“, se arată într-un comunicat al DGASPC Gorj.

În data de iulie au fost controlate 17 centre și servicii destinate copiilor și două centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități, constatându-se trei deficiențe, care au fost remediate în timpul controlului, dar pentru care 3 salariați au fost sancționați cu amenzi contravenționale în cuantum total de 10.000 lei pentru gestionarea/manipularea necorespunzătoare a deșeurilor medicale, respectiv pentru sterilizarea neconformă a instrumentarului medical.

„La un centru s-a constatat că acesta nu este dotat cu grup electrogen. Precizăm că centrul respectiv nu este dotat cu grup electrogen, deoarece în perioada imediat următoare va fi închis, copiii urmând a fi relocați pe două case, achiziționate recent de DGASPC Gorj, prin înființarea a două noi servicii sociale destinate acestora.

Deficiențele pentru care au fost aplicate și avertismente au fost remediate pe timpul controlului sau sunt în curs de remediere, urmând a fi realizate în cel mai scurt timp.

În cursul zilei de 12.07.2023, au fost controlate 5 centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități. Cu această ocazie, au fost constatate deficiențe precum:

– lipsa de indicatoare de securitate și avertizare la depozitul de lemne al unui centru;

– necesitatea efectuării de lucrări de întreținere la clădirea unui centru;

– neaplicarea corespunzătoare a normelor tehnice de sterilizare de către personalul medical, motiv pentru care o angajată a fost sancționată cu amendă în cuantum de 6000 lei;

– au fost identificate 2 medicamente cu termen de valabilitate expirat, în aparatul de urgență, la un centru, fiind aplicată, unui cadru medical, o amendă în cuantum de 2000 lei.

În data de 13.07.2023, au fost controlate 10 centre/servicii sociale și nu au fost constatate deficiențe.

În concluzie, în urma controalelor efectuate în perioada 11 – 13.07.2023, la cele 34 de centre/servicii sociale subordonate DGASPC Gorj, instituția nu a fost sancționată contravențional, iar măsurile dispuse în sarcina noastră au fost remediate pe timpul controlului sau sunt în curs de remediere și vor fi realizate în perioada următoare.

Astfel a reieșit că nu sunt probleme cu impact negativ pentru beneficiarii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj.

Subliniem faptul că principala prioritate a DGASPC Gorj o reprezintă respectarea și garantarea drepturilor persoanelor vulnerabile – copii, adulți, vârstnici – și oferirea unor servicii de calitate în concordanță cu standardele și legislația în materie și, de ce nu, o îmbunătățirea continuă a acestora“, se arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.