Expoziție de fotografie inedită la Muzeul Județean  

0
458

 

 

Vernisajul expoziției de fotografie ”Graffiti heart”, semnată de artistul reșițean Ioan Hălălae, va avea loc joi, 20 ianuarie, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Expoziția se desfășoară în perioada 20 ianuarie – 20 februarie 2022 și poate fi vizitată gratuit în cadrul programului cu publicul al muzeului. În cadrul vernisajului publicul va avea un rol activ. Lucrările «se vor autopanota», spune artistul, în sensul în care cei prezenți vor primi câte o imagine pe care să o poată atinge și studia, într-un final așezând-o în expoziție acolo unde vor crede de cuviință, într-un performance colectiv.

Dorina Cioplea-Văduva, curator al expoziției, a spus că fotografiile care vor putea fi admirate surprind sentimentul dragostei manifestat într-o lume mai puțin cunoscută: „Ioan Hălălae aduce la Târgu-Jiu o expoziție de fotografii care surprind unul dintre cele mai vechi sentimente din lume, dragostea, în cele mai contemporane și universale manifestări. Cu spray sau pensulă, pe garduri, pereți, bănci și orice alt loc care poate deveni suport, inima este reprezentată într-un amalgam de forme și culori, într-o nevoie gestuală de exteriorizare a sentimentelor. Mi se pare chiar poetică această călătorie a fotografului, această căutare a inimilor prin mahalale, prin locuri mai mult sau mai puțin sordide, pe la periferiile orașelor prin care a umblat și, în principiu, prin locurile în care nu te aștepți să apară simbolul unui sentiment atât de intim. Și totuși, atât de fetișizata inimioară își recapătă puritatea și autenticitatea tocmai în aceste locuri, departe de reprezentările glam care împânzesc zonele comerciale, centrale, ale acelorași orașe. Cred că «Graffiti heart» este o pledoarie pentru optimism, într-o lume în care dragostea (încă) mai naște gesturi și manifestări”.

 

Proiectul vizual a început într-o mahala

 

„Începutul proiectului vizual a fost într-o mahala. Îmi place să vânez imagini și într-o zi am dat peste un zid pe care un biet necăjit își reprezentase, cu graffiti, tragedia lui sentimentală. Așa am devenit atent la temă. A constatat că e foarte interesantă și grafic și că e mult mai frecventă în mahalale decât ne imaginăm. Sentimentele sunt bine reprezentate pe pereții blocurilor și caselor. Mă fascinează imagistic și ca galerie a destinelor mahalaua. După o vreme am reluat poeziile despre lumea mahalalelor ale lui Geo Bogza, să mă pot conecta și la acest nivel cu mediul. S-au tot adunat, s-au diversificat și deveneau deja un material la care mă puteam uita și medita. Un univers întreg de elemente pe care noi le asociem cu inima. Și iar am făcut fotografii. Una dintre lecțiile din șamanism spune că nevoia de confirmare în exterior este al doilea mare blocator al sufletului uman. Primul este teama de moarte. Toate s-au legat într-un întreg. Sunt imagini din toate locurile pe unde am umblat. În spiritul lui Geo Bogza m-am gândit să le spun «inimă de mahala». În spiritul șamanismului le-am zis «efemer». Și așa s-a născut și a rămas numele de «Graffiti heart»“, a spus artistul fotograf Ioan Hălălae.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.