Brățări din aur din perioada tracică, găsite de un arheolog amator. Este cea mai importantă descoperire din Gorj

0
175

Cea mai importantă descoperire arheologică făcută vreodată în județul Gorj a fost înregistrată în comuna Prigoria, în urmă cu câteva zile.
Un tânăr din comuna Prigoria, pasionat să găsească obiecte vechi cu ajutorul unui detector de metale, a plecat sâmbăta trecută cu detectorul într-o pădure, care se află la o distanță de câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria. Brățările din aur au fost găsite în apropierea unui pârâu, unde sunt multe deșeuri.

„Este o pasiune de câțiva ani de zile. Am ieșit cu detectorul sâmbătă după-amiaza. Nu am căutat prea mult. După aproximativ zece minute, am auzit semnal foarte puternic. Am săpat și am găsit aceste brățări din aur. Se aflau cam la 30 de centimetri. Totul ține de noroc și nu e prima dată când merg în zona respectivă. Le-am găsit lângă un pârâu plin de gunoaie. Este aproape de casă și la câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simțit. Am intrat puțin în panică. Șocul a fost imens. Am crezut, inițial că este vorba de un capac sau o cutie de conserve. Semnalul a fost foarte puternic“, a povestit Gabriel Betej.

Cea mai importantă descoperire din Gorj și una dintre cele mai importante din România

Acesta a venit luni dimineață pentru a le preda, așa cum spune legea, autorităților. Le-a adus la Direcția pentru Cultură Gorj, după care au ajuns la Muzeul Județean Gorj. Specialiștii de aici spun că brățările sunt din perioada tracică și au o vechime de peste 3.200 de ani, fiind vorba de cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj: „Obiectele vor fi inventariate, clasate și expuse. Fac parte din categoria „Tezaur“. Este una dintre cele mai importante sau chiar cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

Gabriel Betej a donate și alte obiecte foarte vechi Muzeului: „Am mai descoperit multe vestigii: topoare celtice din bronz, am găsit două topoare din epoca bronzului timpuriu, de aproximativ 5.000 de ani, fibule romane, inele, două monede romane. m descoperit vara trecut o mască romană din fier, pe care am găsit-o la Albeni. Se pare că este unica din țară. Sper să mai apară și altele. Nu mai țin minte exact câte am găsit. Toate au fost donate Muzeului Județean“.
Acesta a spus că nu a primit niciun leu din partea statului pentru descoperirile făcute: „Nu am primit niciun leu din partea statului. Acum sper să primesc“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.