Sfaturi despre importanța igienei pentru menținerea sănătății

0
68
woman washing hand under running
Dr. Cristina Cornoiu, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a oferit câteva sfaturi despre importanța igienei în menținerea unei stări bune de sănătate: „Igiena personală este un proces care face parte din rutina oricărui om care vrea să aibă grijă de sine și de aspectul său. Totuși, multă lume se întreabă ce este aceasta, de fapt, sau ce acțiuni cuprinde, și, mai ales, care este scopul ei. În mod evident, această activitate ar trebui să fie recurentă și repetitivă, nu doar ocazională. Beneficiile sunt multiple și țin atât de aspectul, cât și de sănătatea fiecăruia.
Deseori, anumite afecțiuni sau boli sunt influențate, în mod direct, de acest aspect și de ignorarea anumitor noțiuni și definiții de igienă personală“.
Dr. Cristina Cornoiu a prezentat și principalele elemente ale igienei umane:
Dantura. Dinții fac parte din părțile esențiale ale organismului. Este recomandată spălarea pe dinți de minim 2 ori pe zi, dimineața și seara. Din fericire, există multe variante de periuțe de dinți care se pot folosi, dar și alte produse, precum pasta specială, ața dentară sau apa de gură, care ar trebui să fie nelipsite din rutina fiecărei persoane. Nu trebuie uitat faptul că dinții ne ajută, în cea mai mare parte a timpului: ei au contact cu alimentele pe care le mâncăm și cu lichidele pe care le bem. Acest lucru poate influența sănătatea lor în mod pozitiv sau negativ, în funcție de substanțele cu care se întâlnesc.
Corpul. Corpul ne “găzduiește” în fiecare zi, așa că nu trebuie să facem rabat de la igiena lui. A face duș este o acțiune care face parte din rutina de zi cu zi. De aceea, este foarte important ca în mod regulat să ne spălăm corpul cu săpun și apă caldă. Săpunul elimină secrețiile glandelor sudoripare și deschide accesul apei spre piele, iar apa caldă facilitează dilatarea porilor și curățirea lor.
Este recomandat să folosim loțiuni și creme care să hidrateze pielea, cu scopul de a păstra elasticitatea și vitalitatea ei. Momentul perfect pentru această acțiune este imediat după duș, fiindcă atunci sunt porii deschiși, iar ea captează cel mai bine toți nutrienții de care are nevoie.
Unghiile. Mâinile și picioarele au contact foarte des cu tot felul de suprafețe și, deci, pot fi încărcate de microbi sau microorganisme neplăcute. De aceea, curățarea și îngrijirea lor este obligatorie pentru oricine! De fiecare dată când am folosit toaleta, mâinile trebuie spălate.
Unghiile de la mâini trebuie tăiate și permanent păstrate curate. În murdăria ce se adună sub unghii de cele multe ori se rețin microbii.
Urechile. Urechile pot acumula praf pe timpul zilei, iar în interiorul lor se pot forma dopuri de ceară, cauzate de o igienă precară. Medicii ORL-iști nu recomandă folosirea bețișoarelor de urechi deoarece acestea împing mai profund cerumenul în ureche.
Părul. Frumusețea părului este esențială pentru o apariție apreciată de către cei din jur. Este recomandat să fie spălat o dată la 2-3 zile, dar acest lucru variază și în funcție de nivelul de sebum pe care îl secretă podoaba capilară a fiecăruia. Trebuie observat care este rapiditatea cu care se încarcă firul și încercat să se găsească perioada optimă de timp între spălări.
Pentru a evita mătreața sau cojile, este bine să se observe cu ce fel de scalp avem de-a face pentru a nu-i face rău cu substanțe care nu i se potrivesc.
Dacă se observă un păr degradat sau se experimentează căderea frecventă a acestuia, se încearcă să se determine de unde vine acest lucru și rezolvarea acestuia. Poate fi o problemă de natură medicală sau poate ține de alimentație sau de tipul de șampon folosit.
De asemenea, nu trebuie uitat faptul că părul trebuie tuns odată la 1-2 luni pentru a evita problema vârfurilor despicate sau a unui fir deteriorat. Tunderea lui este foarte importantă fiindcă grăbește procesul de regenerare și ajută la sănătatea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.