Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” participă la evenimentul internațional Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 12 iunie 2021. Astfel, începând cu ora 15.00 și până la miezul nopții, vizitatorii sunt așteptați să se bucure, în mod gratuit, de patrimoniul Muzeului, la Secția de Istorie și Arheologie (Târgu-Jiu, strada Geneva, nr. 8), Muzeul de Artă (Târgu-Jiu, strada Traian, nr. 1 – în parcul Central) și la Muzeul Literaturii ”Tudor Arghezi” (Târgu Cărbunești, strada Trandafirilor, nr. ), iar în intervalul orar 15.00 – 22.00 și la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj-Curtișoara. Toate activitățile sunt reunite sub titlul de Muzeu Nocturn.
La Secția de Istorie și Arheologie vor fi rulate, pe monitoarele amplasate în holul instituției, trei expoziții digitale oferite de Ambasada Republicii Populare Chineze la București: ”Eradicarea sărăciei în China prin intermediul turismului”, ”Vechiul drum al mătăsii – Regatul Kucha”, ”Cele mai frumoase peisaje din China”. Cele trei expoziții digitale vor putea fi vizualizate și pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Gorj. De asemenea, pe lângă expoziția de bază, vizitatorii pot admira și trei expoziții temporare: ”Retrospectivă Șase Șase”, o expoziție de pictură semnată de artistul Florin Hutium, expoziția dedicată Bicentenarului Tudor Vladimirescu și expoziția ”Ia uitați-vă la mine, la cămașa cu altiță (Maria Lătărețu)”
La Muzeul de Artă din Parcul Central Târgu-Jiu, Noaptea Muzeelor se va desfășura atât în curte, în aer liber, cât și în sălile de expoziție. Pe o parte dintre pereții exteriori, după lăsarea întunericului, vor fi proiectate videouri realizate de către artista Andreea Medar – proiecte de artă vizuală care vor fi văzute pentru prima dată la Târgu-Jiu. Tot în curte se vor organiza, în intervalul orar 18.00 – 21.00, ateliere de creație la care pot participa toți copiii doritori. Aceștia vor fi coordonați de mai mulți elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, partenerul tradițional al muzeului. Elevii, voluntari la Noaptea Muzeelor, sunt pregătiți de către profesorii Daria Haidău Ionescu, Carmen Cornoiu și Cătălin Negrea. Tot în curtea Muzeului de Artă, mai mulți elevi de la secția arta actorului a aceluiași liceu, vor oferi vizitatorilor câteva reprezentații de teatru. De la ora 18.00, mai mulți elevi din clasa a IX-a C, coordonați de profesor Rodica Gugu Negrescu vor interpreta fragmente individuale de text, iar la orele 19.00 și 20.00, trupa de teatru a liceului, coordonată de profesor Pompiliu Ciochia, va juca o piesă cu mesaj anti-bullying. Vizitarea muzeului va fi însoțită, în intervalul orar 18.00-21.00, de acorduri de muzică clasică, în interpretarea mai multor elevi din cadrul Liceului de Arte. Astfel, în sălile de expoziție, vizitatorii vor asculta flaut (coordonator prof. Daniela Schileru), pian (coordonatori prof. Lilina Ștefănescu, Alina Betej, Carmen Ciupag, Mariana Olaru), chitară (coordonator prof. Tudorel Ciobanu), violoncel (coordonator prof. Ovidiu Vezure), vioară (coordonatori prof. Valentina Străjer, Ilie Cealîcu), acordeon (coordonator prof. Constantin Bugă), duet pian (coordonator prof. Mihaela Popescu), nai (coordonator prof. Dumitru Pasăre).
Noaptea Muzeelor la Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“
Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ va participa la Noaptea Muzeelor.
Sâmbătă, 12 iunie, între 21,00 si 00, 00 vă așteptăm la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, la evenimentul „Muze la muzeu”, ocazionat de noaptea muzeelor.
În programul evenimentului:
🔹 Recital de jazz, etno – jazz, jazz eclectic susținut de cvintetul OPUS 1, 61 :
Cristian Ciomu – claviaturi
Mircea Suchici – violoncel
Marcel Voinea – tobe
Iulian Albu-chitară
Cornel Popescu – caval, fluier, drâmbă
🔹 Medalion Maria Tănase – interpretare Diana Drăghici (Liege),
🔹 Teatru de umbre – coordonator Pompiliu Ciochia, actor
🔹 Inserție video – Andrea Medar și Mălina Ionescu
🔹Muzeul va găzdui expoziții personale de grafică și pictură aparținând artistelor Ana Daria Ionescu-Haidău și Cristina Cioplea.