„Focurile de Joimari“ în mai multe localități din Gorj

0
189
În mai multe zone din județul Gorj se păstrează tradiția zilei de Joi, din Săptămâna Patimilor. Sătenii fac focuri pe morminte pentru pomenirea celor morți şi pentru alungarea spiritelor rele.
„Potrivit tradiţiei, în Joia Mare se fac focuri pe morminte şi în gospodării, pentru pomenirea celor morți şi pentru alungarea spiritelor rele. Ritualul se păstrează cu sfiinţenie în câteva sate din România, unul dintre acestea fiind și satul Frâncești din comuna Peștișani.
Se spune că, în noaptea de Joimari, când se deschid mormintele, cerul, uşile Iadului şi ale Raiului, spiritele celor morţi se întorc spre a petrece sărbătorile pascale cu cei vii. Morţii veniţi stau pe la vechile lor locuinţe până la Înălţare, când se fac pomeni pentru sufletele celor plecaţi, iar aceştia se întorc de unde au venit cu colacul şi cu oala pe care le-au căpătat.
Întrucât la Joia Mare, când sosesc morţii, nu este atât de cald se aprind focuri pentru fiecare mort, în curţile sau grădinile caselor, pe mormânt sau lângă mormânt, sau pentru toţi morţii laolaltă, în curtea bisericii sau la cimitir.
”Focurile morţilor” încearcă să menţină un echilibru între lumea celor vii şi lumea celor morţi.
Focurile s-au făcut înainte de răsăritul soarelui. Apoi, sătenii din Frâncești au mers la biserică și au dat de pomană pentru sufletul celor adormiți, obicei care s-a încheiat cu udarea mormintelor cu vin“, se arată pe pagina de Facebook DiscoverPeștișani.
.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.