Daniel Burlan: „Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea și, în același timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia“

0
1102

Conducerea Complexul Energetic Oltenia (CO) susține că decizia Comisiei Europene, anunțată pe 26 ianuarie 2022, de a aproba ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) asigură revitalizarea și viabilitatea pe termen lung a uneia dintre companiile cheie ale Sistemului Energetic Național.

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea și, în același timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o așteptam și un succes atât al companiei, cât și al României. Avem un Plan de Restructurare și Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani și care, iată, este validat și acceptat de Bruxelles. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes – echipa CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere al CEO, firmele de consultanța PricewaterhouseCoopers si Energobit, reprezentanți ai Ministerelor Energiei, Finanțelor, Consiliului Concurenței și ai Fondului Proprietatea. Este un proiect comun a cărui reușită este esențială pentru independența energetică a României. Dialogul permanent cu Comisia Europeană și dezbaterile constructive pentru găsirea de soluții viabile ne-au adus în acest punct important din care putem construi un viitor sustenabil pentru CE Oltenia”, a spus Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Contribuție de 1,2 miliarde de Euro

Contribuția CEO și a investitorilor care vor să se alăture în proiectele de construire a noi capacități de producție va fi de peste 1,2 miliarde de euro.

„De la momentul deschiderii investigatiei aprofundate de către Comisia Europeană, în februarie 2021, au fost aduse modificări și îmbunătățiri semnificative Planului de Restructurare notificat în decembrie 2020. În mod special, au fost propuse instrumente financiare care să asigure o remunerare corespunzătoare pentru ajutorul statului român în favoarea CE Oltenia, criteriul de adecvanță a ajutorului de stat fiind astfel îndeplinit. Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporțional, contribuția proprie a societății și a investitorilor de pe piață la costurile de restructurare preconizate ridicându-­se la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde EUR), jumătate din această contribuție constând în noi finanțări din partea unor investitori privați și a unor instituții financiare, acordate în condiții de piață“, se arată într-un comunicat de presă al CEO.

Împrumuturi bancare

CEO va pute să acceseze și împrumuturi pentru realizarea investițiilor. „Susținerea programului de investiții prevăzute în Planul de Restructurare va beneficia și de finanțare bancară, prin două sindicalizări dedicate celor două tipuri diferite de tehnologii. BERD va acționa ca lider de sindicalizare pentru proiectele fotovoltaice, iar pentru centralele în ciclu combinat pe gaze naturale există discuții avansate cu alte două instituții financiar-bancare pentru a conduce sindicalizarea finanțării acestor proiecte“, se mai precizează în comunicatul de presă al CEO.

Aproape 900 de milioane de euro din Fondul de Modernizare

„Unda verde a Comisiei Europene este foarte importantă și pentru că ne permite acum să accesăm Fondul de Modernizare. Este vorba despre circa 897 de milioane de euro care vor finanța centralele pe gaz de la Turceni și Ișalnița și cele 8 parcuri fotovoltaice. Sincronizarea deciziei favorabile a Comisiei Europene cu procesele care vor conduce la tranzacții de parteneriere, finanțare bancară și din Fondul de Modernizare a fost elementul fundamental pentru reușită, fapt care ne bucură și ne obligă totodată”, a mai spus Daniel Burlan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.