CEO a vândut cea mai mare parte a energiei produse pe baza contractelor bilaterale

0
403

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a vândut în acest an cea mai mare parte a energiei electrice produse pe baza contractelor bilaterale încheiate anterior, prețul fiind mult mai mic decât pe Piața Zilei Următoare, unde prețurile au înregistrat o creștere spectaculoasă.

„În cursul acestui an, CE Oltenia a vandut 85% din energia produsa prin contracte încheiate pe termen lung pe PCCB (n.r. – piața contractelor bilaterale), 10% pe Piața pentru Ziua Următoare si 5% pe Piata cu Amanuntul. De asemenea, CE Oltenia a vandut deja peste 85% din energia electrica preconizata pentru anul 2022, conform BVC.

Fata de alti participanti, ponderea CE Oltenia pe Piata pentru Ziua Urmatoare si pe Piata Intra-zilnica este sub 5%.

Cantitatile vandute sunt publice pe site-ul OPCOM, fiind tranzactionate pe PCCB-NC sau pe PCCB-Flex, unde se regasesc si furnizorii, si traderii care au achizitionat energia respectiva.

Desi preturile la care au fost perfectate contractele respective au fost mult mai mici decat cele actuale conform evolutiei pietei, unii furnizori (ex. ENEL) nu au raspuns ofertelor de vanzare.

CE Oltenia a avut oferte de vanzare si pana in anul 2025 inclusiv, doar o mica parte dintre acestea fiind materializate si cu contracte, deoarece marii furnizori nu au raspuns la ofertele de vanzare care, la momentul respectiv, au avut preturi mult mai mici decat cele din ultima perioada.

Faptul ca o parte dintre furnizori, care sunt si furnizori de ultima instanta, nu au raspuns la ofertele de vanzare ale CE Oltenia este propria decizie a acestora, conform politicii de piata pe care o derulează“, se arată într-un comunicat de presă al CEO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.