O serie de manifestări s-au desfășurat astăzi, 23 ianuarie, când s-au împlinit 200 de ani de la Proclamație de la Padeș a lui Tudor Vladimirescu, care a reprezentat începutul Revoluției de la 1821. La catedrala din Piața Prefecturii a avut loc o slujbă de pomenire a revoluționarului din Vladimir, sub organizarea a două asociații istorice din Ardeal, „Testamentul lui Avram Iancu“ și „Carpații Mihai Eminescu“, și a scriitorului Laurian Stănchescu.
„Sunt 200 de ani de ani de zavera lui Tudor Vladimirescu și în virtutea proiectului pe care îl am în Parlamentul României prin care cer ca Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu să devină martiri și eroi ai națiunii române prin jertfa făcută românismului, am dorit să cinstim acest lucru împreună cu doamna doctor Mădălina Fărcaș, președintele Asociației Cultural Istorice Testamentul lui Avram Iancu, care a venit din Târgu Mureș. Este imperios ca în clasa politică și în politică să își facă loc cultura și istoria națională, pentru că de-a lungul timpului s-a văzut că acolo unde nu există cultură, națiunile pier. Această națiune milenară a noastră nu trebuie să piară pentru că niște politicieni nu își fac datoria de români. Din acest motiv am venit să cinstim memoria lui Tudor Vladimirescu printr-o slujbă în fața bisericii Sfinții Voievozi din inima Gorjului. Fără acești înaintași ai noștri nu am fi existat astăzi ca spiritualitatea românească“, a spus scriitorul Laurian Stănchescu.
Mădălina Fărcaș, președintele Asociației Cultural Istorice Testamentul lui Avram Iancu, a spus că Tudor Vladimirescu a fost un precursor al libertății și independenței obținută de România: „După ce se vor comemora 200 de ani de la zavera lui Tudor Vladimirescu vom merge la locul proclamației lui Tudor. Vrem să cinstim memoria eroului din Târgu Jiu care a făcut posibilă libertatea acestui popor și a dat un spațiu în care copiii noștri ar trebui să trăiască cu mare mândrie“.