A murit interpretul rolului lui Zalmoxis. Va fi incinerat în haine de preot dac

0
114

Gelu Vlădoiu, interpretul rolului lui Zalmoxis din filmul documentar cu același nume, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Acesta a trăit ultima parte a vieții în spiritul dacic, motiv pentru care soția sa a anunțat pe pagina ei de Facebook că va fi incinerat, așa cum a dorit, în haine de preot dac, iar cenușa lui va fi împrăștiată la Sarmizegetusa: „Dragii mei, având în vedere unele considerente personale de viitor, cât și pasiunea lui pentru geto-daci și istoria lor, cât și a implicării soțului meu în acest spirit, am decis să-l incinerez îmbrăcat în costumul lui de preot dac și o parte din cenușa să plece spre Sarmizegetusa și să fie imprăștiată pe vreme de ploaie ca să se infiltreze în pământul sacru al Sarmizegetusei, iar cealaltă parte să rămână cu mine și lângă mine“. Gelu Vlădoiu a apărut și în revista „Vogue“ Italia, fotografiile fiind realizate de artista Laura Stoica.

Cel mai probabil, Gelu Vlădoiu va fi incinerat sâmbătă.

Apel umanitar

Daniel Roxin, realizatorul filmului documentar, a făcut un apel umanitar: „Gelu Vlădoiu, interpretul rolului lui Zalmoxis din filmul documentar pe care l-am realizat anul trecut, a plecat dintre noi. Îi rog pe cei care l-au apreciat să îi ajute soția, bolnavă și ea, cu o donație, mai mult decât binevenită în aceste clipe dureroase… Eu am făcut-o deja. Fă-o și tu în acest cont deschis pe numele Vlădoiu Alexandru, fiul său, la ING Bank: RO85INGB0000999907361584“.

„Nu înţelegem că istoria e un ghid“

Gelu Vlădoiu a fost angajat în aviaţie, dar şi cascador şi actor în filme istorice despre daci. A jucat în filme precum „În mijlocul lupilor”, „Coiful de aur” sau „Comoară dacilor”. Se considera un patriot incurabil. A lucrat 47 de ani în domeniul aviaţiei, mecanic structurist, dar a făcut şi cascadorii cu Szobi Cseh. Este mâhnit când vede câtă dezbinare este în poporul român şi că niciun eveniment nu mai reuşeşte să ne unească.
„Nu înţelegem că istoria e un ghid despre cum să mergem prin faţă, să nu repetăm greşelile, trebuie să mergem în spirală, nu în cerc din punct de vedere ideologic sau faptic. Mă mândresc cu filmele în care am jucat, cu locul I la secţia de rock în perioada aia, mă mândresc că am muncit 47 de ani în aviaţie şi am trecut cu brio prin meseria asta. Mă mândresc cu copiii mei”, spune Gelu Vlădoiu. Poze la el acasă si mai caut pe net poze din filmele în care a jucat“, a povestit Gelu Vlădoiu pentru publicația Adevărul.

Acesta a povestit și despre rolul din filmul documentar Zamolxis: „Daniel Roxin m-a cooptat pentru filmul «Zamolxis». Am făcut filmările în Fundata. Am mai jucat în filemele <<Înţelepţii getodaci şi secretul nemuririi>> sau <<În mijlocul lupilor>>. Trebuie să dezvoltăm cinematografia, literatura, arta în sine şi să scoatem istoria noastră în faţă, care este aur curat. Noi suntem vatra lumii. Totuşi, sunt unii din ţară şi din afară care ne îngroapă. Suntem singurul popor care ne certificăm prin aurul dacic. Noi ce facem? Nimic. Nouă românilor ne lipseşte calea, direcţia“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.