La exact un secol de la formarea României Mari – Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), autoritățile județene și invitați din Republica Moldova au participat la o ședință solemnă a Consiliului Județean Gorj, organizată împreună cu Societatea de Științe Istorice din România, filiala Gorj. Cu această ocazie au fost parafate Înțelegerea de cooperare între Județul Gorj și Raionul Ungheni și Acordul de înfrățire și cooperare între Județul Gorj și Raionul Călărași.
Printre invitați s-au numărat Ludmila Guzun – Președinta Consiliului Raional Ungheni, Sergiu Artene – Președintele Consiliului Raional Călărași, Vasili Marandiuc – Președintele Consiliului Raional Sîngerei, Ciprian Adrian Florescu – prefectul județului Gorj, Marcel Laurențiu Romanescu – primarul municipiului Târgu-Jiu, istorici de pe ambele maluri ale Prutului, dar și profesorii de istorie din județul Gorj. „Acum, când celebrăm un moment edificator pentru istoria neamului nostru- Centenarul Unirii Patriei Mamă cu Basarabia, parafăm Înțelegerea de cooperare între Județul Gorj și Raionul Ungheni și Acordul de înfrățire și cooperare între Județul Gorj și Raionul Călărași. Ambele cu aceeași valoare, cu aceeași importanță și cu aceleași năzuințe. Sunt dovezi prin care afirmăm voința noastră de a oficializa relațiile bilaterale, cu scopul de a dezvolta pe termen lung, dar și în viitorul apropiat, legături permanente, în beneficiul ambelor părți. În anul 2016, Județul Gorj se înfrățea cu Raionul Sîngerei și relațiile de colaborare prindeau contur de Ziua Brâncuși, sărbătoare națională a culturii românești. (…) Ne dorim implementarea unor proiecte de interes comun, de promovare a patrimoniului artistic și cultural”, a spus Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj. Înainte de începerea comunicărilor științifice, solistul Mario Niculescu (12 ani n.red.) a încântat audiența cu o frumoasă și emoționantă piesă patriotică, fiind aplaudat minute în șir.
Evenimentul a continuat cu o sesiune de comunicări științifice – „Gorjul, vatră de istorie românească”, Ediția a XXXIII-a, moderator prof. dr. Gheorghe Nichifor – vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Președinte al Societății de Științe Istorice din România, Filiala Gorj. Au susțin comunicări: Au susținut comunicări: 1. Dr. Gheorghe Negustor – Cercetător științific – Institutul de Istorie al Universității „Babes-Bolyai” – Cluj Napoca • „Revoluția din Rusia și Marea Unire” 2. Prof. univ. dr. Toader Nicoară – Rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România • „Sfatul Țării de la Chișinău și Unirea Basarabiei cu România” 3. Prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean – Decan al Facultății de Istorie a Universității din Craiova • „Familia Regală și Marea Unire” 4. Conf. Univ. Constanțiu Dinulescu – Facultatea de Istorie a Universității din Craiova • „Considerații privind prezența armatei române în Basarabia (dec 1917 – martie 1918)” 5. Prof. dr. Costin Scurtu – Directorul Muzeului Militar Național „Ferdinand” – Constanța • „Rolul armatei române din Dobrogea în apărarea Unirii Basarabiei cu România în perioada aprilie 1918 – decembrie 1919” 6. Dr. Cătălin Dumitru Rogojanu – Cercetător științific III– Muzeul Județean Deva • Comemorările – modalitate de promovare a identității și conștinței naționale.
De asemenea, au fost lansate cărțile: „Maria regina întregitoare de Țară și Neam” a reputatului istoric gorjean Gheorghe Nichifor și ”Acțiunea politică și militară a României în 1919” de Gheorghe I. Brătianu, carte ce apare sub îngrijirea istoricului Toader Nicoară.