Cât a plouat în județul Gorj

0
97

Cea mai mare cantitate de precipitații căzută în aceste zile a fost înregistrată în Bustuchin, și Târgu Jiu. „În perioada 20-21.05.2020, în Județul Gorj, au fost instituite Avertizări Meteorologice și Hidrologice, COD PORTOCALIU, înregistrându-se la stațiile hidrometrice din județ cantități semnificative de precipitații (83.6 l/mp la Stația Meteo Tg Jiu, 86.0 l/mp la S.H. Bustuchin și Pojaru, 86.0 la S.H. Nistorești –Alimpești, 75.4 l/mp la S.H. Runcu, 67.3 l/mp la S.H Tismana, 63.0 l/mp la S.H. Sadu și 62.1 l/mp la S.H. Polovragi). Dispeceratul SGA Gorj a transmis datele conform fluxului informațional- operativ- decizional tuturor factorilor implicați în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase“, se arată într-un comunicat al Sistemului de Gospodărire al Apelor (SGA) Gorj.

În urma precipitațiilor abundente, mai multe străzi, Piața Centrală și subsolurile unor imobile din  Târgu Jiu au fost inundate.

Instituția desfășoară o serie de lucrări pentru a prevenit producerea de inundații: „În momentul de față este în execuție lucrarea Întreținere albie minoră râu Motru la Padeș, sat Călugăreni, prin care se realizează o secțiune optimă de tranzitare a debitelor de viitură, limitându-se astfel riscul producerii de inundare a zonei riverane. Lucrarea se execută cu un excavator aparținând Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, carburantul necesar pentru funcționarea utilajului terasier fiind pus la dispoziție de către Primăria comunei Padeș.
Precizăm că necesitatea acestei intervenții a fost determinată de faptul că secțiunea albiei minore a fost colmatată în timp pe un sector de 250 m, obturarea albiei creând probleme în tranzitarea viituri. Personalul tehnic al S.G.A.Gorj asigură asistență tehnică pentru executarea lucrării.
Se continuă lucrările la R.C. la Îndiguire râu Șușița la Tg Jiu aval pod DN 67 , Târgu- Jiu- Drobeta Turnu Severin, astfel încât să se asigure secțiunea optimă de tranzitare a viiturii, lucrarea având capacitatea de 1 km lungime. Consolidarea malurilor se va face cu anrocament piatră brută ( piatră de carieră), ce va fi pusă în operă mecanizat. Executarea acestor lucrări de reparații au rolul de a asigura funcționarea în condiții de siguranță a obiectivului și de mărire a duratei normate de serviciu a acestuia“, se arată în comunicatul SGA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.