Cercetări penale în cazul aparatului deţinut de Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, dar nefolosit pentru teste de COVID-19

0
205
Dumitru Vienescu, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a deschis un dosar penal „in rem“ pentru neglijență în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorii s-au autosesizat din presă.

„La data de 06.04.2020, urmare a unui articol apărut în mass-media și mediul on-line, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în temeiul art. 292 din C.pr.pen., s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de neglijență în serviciu, prev. și ped. de art. 298 Cod penal, și zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 Cod penal, reținându- se că, managerul D.V., deși a afirmat public că S.J. Tg.-Jiu, jud. Gorj nu deține un aparat PCR, pentru testarea și diagnosticarea certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, ulterior, s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare și diagnosticare certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Totodată, s-a reținut că, era necesar, pentru punerea în funcțiune a acestui aparat, să fie achiziționate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

S-a dispus începerea urmăririi penale

Cercetările sunt efectuate de către IPJ – Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economico – Financiare, sub supravegherea unui procuror.

„În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunile menționate mai sus, cu precizarea că este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, se mai arată în comunicatul de presă.

Acord pentru a fololi aparatul la testarea pentru COVID-19

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu există un aparat care poate fi folosit pentru depistarea infecţiilor cu COVID-19. Aparatul aparţine Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» din Bucureşti, care l-a achiziţionat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. Aparatem de acest fel au ajuns la toate laboratoarele TBC din ţară. În anul 2018, aparatul a fost dat în comodat spitalului din Târgu Jiu, „care se obligă să folosească echipamentele numai conform destinaţiei, fără a face modificări sau improvizaţii“, se arată într-un comunicat de presă emis de Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Apoi, în data de 31 martie, Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» transmite spitalului din Târgu Jiu o adresă prin care se oferă acordul utilizării aparatelor «Genexpert», pentru identificarea SARS-CoV-2, spitalul fiind nevoit să achiziţioneze kiturile.

În tot acest timp, mai mulţi oameni de afaceri au reuşit să contribuie cu 200.000 de euro pentru a cumpăra un aparat timp PCR, în condiţiile în care un aparat care putea să depisteze infecţiilşe cu noul coronavirus exista în spital.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.