Racle cu părticele din moaștele Sfântului Irodion de la Lainici, dăruite mai multor mănăstiri și episcopii din țară și din străinătate

0
763

Sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici a adus, joi, 3 mai, la Mănăstirea din Defileul Jiului mii de credincioși din toată țara. Racle cu părticele din moaștele Sfântului Irodion au fost dăruite mai multor mănăstiri și episcopii din țară și din străinătate.

Sfânta Liturghie a fost susținută de un sobor de ierarhi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei.

După Sfânta Liturghie, racla cu moaştele Sfântului Irodion a fost purtată în procesiune împrejurul bisericii mari.

Racle cu părticele din moaștele Sfântului Irodion, dăruite mai multor episcopii din țară și din străinătate

Racle cu părticele din sfintele moaște ale Sfântului Irodion au fost dăruite, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, Parohiei „Sfântul Luca” din Arhiepiscopia Timișoarei, Catedralei episcopale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Arhiepiscopia Râmnicului, Catedralei episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie” din cadrul Episcopiei Caransebeșului, Mănăstirii Rohia din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Episcopia Maramureșului și Sătmarului,Catedralei episcopale „Învierea Domnului” şi ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Episcopia Severinului și Strehaiei, Paraclisului Episcopal „Soborul Sfinților Apostoli” și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainci” din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei, Catedralei episcopale cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, Catedralei Episcopale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, Manăstirii Frăsinei din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului

Racle din lemn de cireș

„Iată am venit din depărtări de pe meleagurile spațiului nostru românesc și plecăm de aici cu o comoară nemuritoare, care este omul și care sunt moaștele Sfântului Irodion, fostul stareț al acestei mănăstiri. Am fost și eu starețul acestei mănăstiri la 90 de ani după ce Sfântul Irodion a fost chemat la Domnul. Așa că în acest moment îmi duc starețul acasă, la Timișoara. Până astăzi n-am avut stareț, dar de acum voi avea starețul lângă mine. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit și Părintelui stareț care s-au luptat cu necunoscutul, cu incertitudinea și au mers până în adâncul pământulu, unde au găsit ascunse moaștele Sfântului Irodion. De aceea, Înaltpreasfinția Voastră, astăzi, prin darurile făcute, n-ați făcut altceva decât să semănați în tot spațiul românesc moaștele Sfântului Irodion!”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului.

Părintele stareț Ioachim Pârvulescu a subliniat importanța acestei zile și a vorbit despre semnificația momentului dăruirii raclelor cu sfintele moaște: „Pentru mănăstirea Lainici este moment culminant de această dată, când, cu ocazia a șapte ani de la canonizarea Sfântului Irodion, iată Sfântul vrea să se împartă, ca să îi unească pe toți în același duh al ortodoxiei noastre strămoșești. Sfântul Calinic l-a numit Luceafărul de la Lainici nu întâmplător, pentru că strălucea, într-adevăr, ca un mare Luceafăr, iar pentru noi este un momemt impresionant la această zi de prăznuire a Sfântului, când Înaltpreasfințitul a decis ca să dea ca binecuvântare o părticică din moaștele Sfântului Irodion. Noi am făcut racle din lemn de cireș din acești munți ai Lainiciului, din acești munți unde Sfântul Irodion a trăit, a  respirat acest oxigen pe care l-au emanat acești arbori, și cu siguranță sunt din arborii de pe timpul Sfântului Irodion. De aceea raclele au și o intensitate duhovnicească aparte, un duh al locului, pe lângă moaștele Sfântului Irodion, și deci se duce cu totul din această mănăstire în toate zonele, în toață țara, în toată lumea duhul Sfântului Irodion”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.