O nouă reușită pentru artistul vizual Mihai Țopescu! Expoziția sa „Manifest” poate fi vizitată, în această perioadă și până după jumătatea luniimai, la Palatul Mogoșoaia din Ilfov. Astfel, „Pădurea colorată” sau „Pădurea Paradisului” s-a mutat lângă București. Mesajul este identic cu cel al „Pădurii Paradisului” din Poienari: stop desfrișărilor și poluării!
Primăria Capitalei și Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită la expoziția MANIFEST, autor Mihai Țopescu, deschisă la galeria Cuhnie – Palatul Mogoșoaia – în perioada 28 aprilie – 17 mai 2018. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 5 mai. Mihai Țopescu a adus o parte din pădurea colorată direct în judeţul Ilfov, la Mogoşoaia, iar scopul său este să atragă atenţia asupra poluării aerului, apei şi asupra defrişărilor. „Mihai Ţopescu provoacă materia picturală, o descompune în culorile spectrului solar, pentru a o transpune mai apoi pe scoarța copacilor. Intervenția artistică a avut loc în vara anului trecut, în pădurea Dumbrava din satul Poienari, pe şoseaua care duce de la Târgu Jiu spre Râmnicu Vâlcea. Peste 600 de copaci au fost invadați de culoare, pentru a atrage atenția asupra defrișărilor ilegale. Proiectul de land art a fost transpus în sculptură-obiect-instalație și expus la Cuhnia Palatelor Brâncovenești, Mogoșoaia, sub forma unui MANIFEST”, a declarat Raluca Băloiu, curatorul expoziției pe site-ul https://palatebrancovenesti.ro/manifest-expo-mihai-topescu/.
„Manifestul” a ajuns în 2016 la Sâmbotin, iar în 2017 la Rânca şi în Parâng. Artistul vizual nu a ocolit nici Palatul Parlamentului, Guvernul României sau Palatul Cotroceni.
În vara lui 2017, Mihai Țopescu alături de zeci de voluntari a colorat 600 de copaci dintr-o pădure din Poienari, comuna Bumbești-Pițig, astfel că a devenit „Pădurea colorată” sau „PĂdurea Paradisului”, loc preferat de turiștii din toată țara! Atunci, în câteva zile, artiștii au transformat pădurea într-un „tablou viu, colorat”, mesajul „zonei spiritualizate” fiind acela că oamenii trebuie să înțeleagă natura, să o iubească, să o protejeze. „Este o pată de culoare, o zonă spirituală, natura trebuie înțeleasă de fiecare. Aici este un fel de manifest artistic, nu cu lozinci, uite că se poate și un altfel de manifest! Artistic! În sutele de copaci vopsiți, în funcție de cum te miști în jurul lor, descoperi altceva!”, a spus artistul Mihai Țopescu.
„Pădurarii marchează copacii cu roșu și îi condamnă la moarte, Mihai Țopescu i-a vopsit în culori și, astfel, copacii au fost condamnați la viață!”, a spus, atunci, un critic de artă.