S-a calificat la faza națională a olimpiadei de limba latină! Novăceanca Adriana Moța, elev model : „Contează să nu renunţi la idealurile tale”

0
2548

Adriana Moța este elevă la Liceul Teoretic din Novaci și a participat la mai multe olimpiade de-a lungul anilor școlari, având mereu rezultate foarte bune. Și anul acesta, Adriana, care studiază la profilul Filologie, fiind în clasa a X-a, a participat la fazele județene ale olimpiadelor la limba latină, la istorie și la limba română. Ca urmare, Adriana Moța din Novaci va reprezenta județul Gorj la olimpiada națională de limba latină care va avea loc luna viitoare. Novăceanca din Pociovaliștea este un adolescent serios, decis să muncească mult: „Consider că pentru a reuşi, trebuie să ai încredere în propriile forţe, să munceşti mult şi să îţi doreşti să te autodepăşeşti. Chiar dacă unele provocări par imposibile, contează să nu renunţi la idealurile tale”, a spus olimpica Adriana Moța pentru Revista Viața Gorjului.

Reporter: Adriana, de ce ai ales profilul Filologie?

Adriana Moța: Motivul își are originea în pasiunile copilăriei mele. Încă din școala generală, am fost atrasă de literatură, istorie și limbi străine. Cred că unul din scopurile acestui profil este acela de a ne încuraja să ne dezvoltăm orizontul de cunoaștere și creativitatea.

Rep.: Cum te ai caracteriza? Care sunt pincipiile după care te ghidezi zi de zi?

A.M. : Nu e o sarcină foarte uşoară să mă caracterizez. Cred că sunt o persoană perseverentă în domeniile care mă pasionează. Consider că pentru a reuşi, trebuie să ai încredere în propriile forţe, să munceşti mult şi să îţi doreşti să te autodepăşeşti. Chiar dacă unele provocări par imposibile, contează să nu renunţi la idealurile tale.
Rep.: Despre familia ta ce ne poți spune?  Ce modele ai în viață?

A.M. : Părinții m-au sprijinit mereu și, cel mai important, mi-au oferit libertatea de alegere, fără a-mi influența deciziile. M-au încurajat să îmi descopăr dorințele și pasiunile, dar, în același timp, m-au învățat să fiu un om corect și bun. Sora mea mai mare, a fost la rândul ei olimpică națională la limba latină, iar acest lucru a fost o motivație în plus pentru mine. Efortul personal e doar un factor care determină rezultatele fiecărui elev, dar acest efort, fără dăruirea și implicarea profesorilor, ar deveni zadarnic. Cred că rezultatele obținute de elevii Liceului Teoretic Novaci dovedesc acest lucru.

Rep.: Ce pasiuni ai?

A.M. : În timpul meu liber îmi place să citesc, să vizionez filme, să ascult muzică, să merg la teatru, la concerte și să pictez.

Rep.: Când ai descoperit frumusețea limbii latine? Este o materie foarte grea, iar tu ai rezultate excepționale!

A.M. : Inițial prin intermediul istoriei, am descoperit civilizația romană care este o parte definitorie a culturii noastre naționale, iar mai apoi în clasa aVIII-a am avut primele ore de limba latină.

Rep.: Cum a fost olimpiada județeană? Ai mai particpat la olimpiada de limba latina în trecut?

A.M. : A fost primul an când am participat la Olimpiada de limba latină, timpul de pregătire a fost destul de scurt, pentru că am mai avut și alte olimpiade și în plus faza județeană la latină a fost devansată cu o săptămână, dar mi-am dorit să particip și să obțin un rezultat bun. (…) Pentru faza județeană am alocat un timp de pregatire de trei-patru ore pe zi, dar pentru faza națională pregătirea va fi mult mai aprofundată.

Rep.: Cu cine te pregătești la această materie? Ce înseamnă latina pentru tine?

A.M. : Doamna profesoară Carmen Guță  m-a pregătit și m-a ajutat să descopăr tainele limbii latine. Deşi e considerată o ,,limbă moartă”, limba latină stă la originea limbilor romanice din care face parte şi limba română, iar studiul limbii române nu poate fi complet fără însușirea unor cunoștințe de limba latină. Însuși, Nichita Stănescu, spunea că ,,limba română este copilul limbii latine”. Pentru mine, latina reprezintă o șansă de a îmi îmbogăți cunoştinţele lingvistice și istorice.

Rep.: Ești pasionată și de istorie, de trecutul nostru ca popor?

A.M. : Da, pot spune că am în mod special am o pasiune pentru tot ce ține de istorie. Așa cum era de părere și Nicolae Bălcescu, istoria este cea dintâi carte a unei naţii unde îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul, ea ajutându-ne să ştim cine suntem și de unde venim. Istoria este ,,magister vitae”, învățătoarea vieții. Consider că cine nu îşi cunoaşte istoria nu va putea să îşi construiască viitorul şi va repeta greşelile trecutului. Am fost un popor care a luptat din greu pentru a-și dobândi o identitate, iar cercetarea trecutului poporului român evidențiază că am avut mereu ca ideal unitatea națională.

Rep.: De-a lungul anilor de școală ai mai participat și la alte olimpiade? Ce rezultate ai avut?

A.M. : Da, am participat și la alte olimpiade școlare. La olimpiada de istorie am luat locul doi la etapa județeană în clasele aVIII-a, aIX-a și aX-a, fiind pregatită de doamnele profesoare Narcisa Hohoi și Țicu Alina, la olimpiada de limba franceză am luat locul trei la etapa județeană în clasa aX-a sub îndrumarea doamnei profesoare Oana Tomescu și la olimpiada de limba și literatura română am luat mențiune la etapa județeană în clasa aIXa, fiind pregatită de doamna dirigintă Otilia Giurca.

Rep.: Ce carieră îți dorești? Ce facultate vei alege ?

A.M.: Nu m-am decis încă asupra carierei pe care o voi urma. Dar printre opțiuni ar fi Facultatea de Istorie și Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității București.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.