Pictorița Andreea Medar expune la Târgu-Jiu. Lucrări ale artistei, incluse în colecția Muzeului de Artă Timișoara

0
4848

„Urme ale prezentului” este prima expoziție personală prezentată la Târgu-Jiu de artistul vizual Andreea Medar, o talentată pictoriță școlită la Universitatea de Vest din Timișoara. Originară din Târgu-Jiu, Andreea Medar-membru stagiar al UAP- mai are la activ alte cinci expoziții personale și multe altele de grup, dar și participări la tabere internaționale de pictură. Expoziția „Urme ale prezentului” va fi deschisă publicului în perioada 25 ianuarie-7 februarie. Foarte muncitoare și talentată, Andreea Medar a fost admisă prima, cu media 9,56 la Facultatea de Arte Plastice şi Design din cadrul Universității de Vest Timişoara, secţia pictură, apoi a absolvit și un master tot acolo. Visul său a fost acela de a deveni un pictor profesionist și va reuși să îl împlinească prin multă muncă și pasiune!

Artistul vizual Andreea Medar, orignar din municipiul Târgu-Jiu, a studiat la Universitatea de Vest din Timișoara, acolo unde a absolvit și masterul. În prezent, tânăra în vârstă de 27 de ani, este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu-Jiu. Mâine după amiază, la Galeriile Municipale de Artă ale UAP Târgu-Jiu va avea loc vernisajul expoziției „Urme ale prezentului”, realizată de Andreea Medar, curatori ai acestei expoziții fiind Mălina Ionescu și Călin Petcana. Expoziția este deschisă publicului în perioada 25 ianuarie–7 februarie. „Andreea Medar se raportează la trecut și la tradiție prin utilizarea ciulinilor și a spinilor din grădina nelucrată a bunicilor deja plecați într-o altă lume. Este un trecut care nu se constituie ca limită, ci un timp care deschide. (…) Astfel contextualizat, subiectul lucrărilor prezentate de artista Andreea Medar, a comunicării încifrate, a imposibilității decriptării mesajului devine extrem de actual și percepem astfel, în întunericul prezentului, o lumină care încearcă să ajungă și la noi. Noul Alfabet”, a spus curatorul Călin Petcana. „ Lucrările Andreei Medar pot fi, la prima vedere, citite ca ilustrând dramatismul experienței umane, dar există o dimensiune ludică a expresiei care oferă și altă cheie de lectură. Criptarea, ascunderea mesajului nu sunt retorice – în ciuda dramatismului transpunerii, ci traduc în modul cel mai direct, procesul de sublimare a experienței și sensibilității personale în expresie vizuală, expresie vizuală care, cu toată încărcătura sa emoțională de o sensibilitate extremă, transmite libertatea, bucuria experimentului și joaca cu posibilitățile nelimitate de expresie pe care ți-o dă (doar) actul artistic”, spune Mălina Ionescu.

Participantă la numeroase tabere internaționale

Andreea Medar a descoperit arta de mică, și-a urmat drumul cu multă convingere și pasiune, iar după absolvirea Liceului de Artă din Târgu-Jiu-acolo unde pașii i-au fost îndrumați de profesorii Paul Popescu, Florin Isuf, Valer Neag și Vasile Fuiorea-a intrat la facultate. Andreea Medar a fost admisă prima, cu media 9,56 la Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universității de Vest Timişoara, secţia pictură. Tot la UVT, tânărul artist vizual a absolvit și un master în 2015. „Doamna Loreta Nicolcea mi-a fost prima profesoară, în clasele primare. Dânsa mi-a încurajat părinţii să aibă încredere în visul meu şi astfel mi-am urmat chemarea. La liceu am avut norocul de a întâlni alți profesori remarcabili: Paul Popescu, Fuiorea Vasile și Valer Neag, cărora le sunt foarte recunoscătoare. (…) Tot arta va fi în viitorul meu profesional, mereu”, a spus, pentru Viața Gorjului, Andreea Medar. Pictorița are la activ cinci expoziții personale la Timișoara, București, Iași, Cluj-urmând cea de a șasea la Târgu-Jiu; participări la tabere de creație în străinătate alături de importanți artiști. De asemenea, târgujianca foarte talentată a fost beneficiara unor burse câștigate datorită muncii depuse: 2014-2015: Bursă de excelență, Universitatea de Vest, Timișoara; 2013 – Bursă oferită de Rotary Timișoara în cadrul RotarART 4X4. Lucrări ale artistei Andreea Medar sunt incluse în colecții private și în colecția Muzeul de Artă, Timișoara.

Mihaela Floroiu Țicleanu (autor articol)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.