Olimpica Mădălina Teodora Tucă de la Liceul Novaci: „Toate marile fapte din trecut au consecințe în prezent!”

0
3077

Teodora Tucă este pasionată de lectură, dar și de istorie, căci a învățat de la diriginta sa că „toate marile fapte din trecut au consecințe în preeznt”. Tedora, elevă la Liceul Teoretic din orașul Novaci va reprezenta județul Gorj la olimpiada națională de istorie, la clasa a XI-a și speră să obțină un rezultat foarte bun. „Am mai participat la olimpiada de istorie și in clasele a IX-a si a X-a, obținând 7,80 de puncte (locul 3), respectiv 8,30 (mentiune). Subiectele de anul acesta nu au fost foarte dificile, după părerea mea. Cerințele s-au bazat, ca de obicei, pe înțelegerea textului, pe capacitatea noastră de a face legătura între evenimentele istorice și de a le înțelege în profunzime”, a declarat, pentru Revista Viața Gorjului, olimpica Teodora Tucă de la Liceul Teoretic Novaci.

Originară din comuna Polovragi, Mădălina Teodora Tucă are 16 ani și este în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Novaci, la profil filologie. A ales acest profil deoarece de când se știe este pasionată de limbile străine (în special limba engleză) , dar și de limba română și istorie. A participat la mai multe olimpide și a reușit să se califice la faza națională a olimpiadei de istorie. De-a lungul anilor de liceu, Teodora a avut rezultate foarte bune, participând la numeroase competiții școlare. Mediile sale generale au fost mereu peste 9,70! „Anii petrecuți la liceu au fost frumoși, am întâlnit persoane cu pasiuni comune si profesori deosebiți, de la care am învățat multe lucruri. Rezultatele mele au fost bune, media generală mi-a crescut de la an la an, deoarece am avut dorința de a mă descurca foarte bine la fiecare materie, pentru ca toate sunt importante,mai mult sau mai puțin. În clasa a IX-a am avut media 9,77, într-a X-a 9,78, iar în clasa a XI-a am avut media 10 pe semestrul întâi, pe care cred că o voi menține și în semestrul al doilea. Încă nu m-am decis asupra facultății sau carierei pe care le voi urma. Cea mai mare pasiune a mea este lectura, dar îmi place și să desenez, să ascult muzică, să fac plimbări în natură, să călătoresc și să descopăr oameni si culturi noi”, a spus, pentru Revista Viața Gorjului, Teodora Tucă.

Olimpică la istorie

Muncind din greu și cu multă pasiune, Teodora Tucă a reușit ca anul acesta să se califice la faza națională a olimpiadei de istorie la clasa a XI-a. Va reprezenta Gorjului la această competiție și speră să obțină un punctaj care să îi asigure un loc pe podium. „Am mai participat la olimpiada de istorie și in clasele a IX-a si a X-a, obținând 7,80 de puncte (locul 3), respectiv 8,30 (mentiune). Subiectele de anul acesta nu au fost foarte dificile, după părerea mea. Cerințele s-au bazat, ca de obicei, pe înțelegerea textului, pe capacitatea noastră de a face legătura între evenimentele istorice și de a le înțelege în profunzime. Am început să ma pregătesc în urmă cu 5 luni, dar am luat și pauze multe, având grijă să mențin un echilibru. Doamna Țicu Alina-Ramona s-a ocupat de pregătirea mea, precum și de cea a altor colegi.  Pe lângă pregătirea acordată, dânsa ne-a ajutat foarte mult și cu sfaturile și stăruințele asupra noastră. Istoria îmi place încă din clasa a IX-a, deși a fost o pasiune mai târzie decât altele. Totuși, îmi placea să citesc cărți și să vizionez filme cu tematică istorică înainte de a intra la liceu”, a declarat olimpica Teodora Tucă.

A participat la mai multe olimpiade

Adolescentă responsabilă, Teodora Tucă a învățat mereu bine, căci și părinții și profesorii de care se simte apropiată au învățat-o că succesul se poate obține doar depunând efort! De-a lungul anilor școlari a participat la olimpiade precum cea de limba română, limba engleză sau lectura, ca stil de viață. „Îmi place istoria deoarece aceasta este o disciplină foarte interesantă și importantă, oferindu-ne informații esențiale cu privire la trecut, la acțiunile care au dus la apariția a tot ceea ce există astăzi și la felul în care acestea s-au desfășurat. Istoria presupune evocarea trecutului si ne prezintă rădăcinile prezentului, pentru că, așa cum ne spunea mereu doamna dirigintă, care ne este și profesoară de istorie (doamna Țicu Alina), toate marile fapte din trecut au consecințe în prezent. Dânsa m-a făcut să înțeleg importanța istoriei pentru fiecare dintre noi, mai ales prin modul în care ne explica evenimentele istorice, cu pasiune și pe înțelesul fiecăruia. Doamna dirigintã a fost cea care mi-a dat impulsul necesar pentru a îndrăgi istoria. Am mai participat si la Olimpiada de limba română, calificându-mã la etapa județeană, însă aceasta s-a desfășurat în același timp cu cea de istorie, care era prioritară pentru mine. La faza județeană am mai participat și la Olimpiada de limba engleză, sub îndrumarea doamnei Lăzărescu Adriana, unde am obținut locul 3, cu 96,75 de puncte. Sâmbătă, pe 24 martie, urmează să particip la Olimpiada Lectura ca abilitate de viață“, a spus olimpica Teodora Tucă de la Liceul Teoretic Novaci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.