„Icoana de vatră”, ultima carte lansată de Pompiliu Ciolacu. „Pledează pentru perpetuarea identității fiecărei zone!”

0
1438
??????????????????????????????????????????????????????????

În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 50 de ani de la înființarea CJCPCT Gorj, profesorul Pompiliu Ciolacu, care activează de mai bine de 20 de ani la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, a lansat o nouă carte. „Icoana de vatră în sudul Carpaților Meridionali” este apreciată de specialiști ca fiind „un studiu monografic (…) care umple un gol în literatura de specialitate (…) privind cultura și arta populară din România”. 

Născut în satul Măceșu din apropierea orașului Târgu-Cărbunești, Pompiliu Ciolacu mărturisea astăzi că a ales tema „Icoana de vatră” din motive sentimentale. În acest sat, profesorul Ciolacu a cunoscut tradițiile și obiceiurile din străbuni. Autorul își dorește ca această carte să fie „o mărturie, (…) un demers între neuitare și continuitate, căci Arta populară autentică poate fi salvată de la dispariție”. Artistul Pompiliu Ciolac pictează și creează icoane după tehnicile vechie ale străbunilor și le transmite elevilor săi dragostea pentru vechile obiceiuri ale satului gorjenesc. „Am cunoscut icoana de vatră înainte de a știi ce este; am descoperit-o în biserică. Ediția aceasta este adăugită, este o carte unicat și de multe ori a trecut ca probă de curs la facultăți. Un deosebit respect îl am pentru domnul Gârbaciu, care s-a ținut de mine să țin rădăcinile neschimbate ale artei tradiționale. Noi, românii, suntem foarte bogați în arta tradițională!”, a spus Pompiliu Ciolacu.

„Lucrarea de față este una care pledează, în modul cel mai onest, pentru afirmarea, conservarea și perpetuarea identității fiecărei zone sau națiuni”, scrie prof. univ. dr. Ilie Moise de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu în prefața lucrării lui Pompiliu Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.