Nici chiar cei care trăiesc la nivel practic nu contestă faptul că viața omului poate fi influențată de cărți. O carte este universul lăuntric al autorului, evadarea din acea realitate anostă, lipsită de acei muguri fragezi ai vârstei de aur. Poveștile creează idealuri, vise, obiective și oferă șansa de a avea o experiență, fie ea bună sau rea, fără riscul de a trăi repercusiunile. Sunt sigură că toți ne-am simțit atât de apropiați de un personaj, încât am încercat să îi urmăm exemplul. Ce citim și cât citim, ne influențează până în cele mai profunde resorturi ale ființei noastre. Cititul schimbă cu adevărat arhitectura creierului!
Romina Vieru, elevă a Liceului Teologic Târgu-Jiu (autor articol)
CĂRȚI CE AU AVUT UN CUVÂNT DE SPUS ASUPRA EVOLUȚIEI MELE:
- Insomnii- Irina Binder
Sunt siguăa că vă amintiți acele ploi de vară care ne purifică, ne înviorează și cumva ne deschid ochii în fața lumii. Ele fiind uneori răspunsuri la multe întrebări. Acesta este sentimentul pe care mi l-a trezit cartea Irinei. Mai bine spus, un sentiment compus din multe altele.
Cum m-a influențat pe mine această carte?
Am descoperit diferența dintre a trăi și a exista. După cum amintește autoarea, un lucru este să zâmbim la cele ce ni se povestesc și altul să relatăm chiar noi. Trebuie să punem mai mare preț pe a ne descoperi pe noi înșine fiindcă “tu ești tot ce ai mai de preț, tu ești cel mai bun prieten al tău. Tu depinzi toata viata numai de tine…Nu mai suferi, nu te mai consuma, nu te mai irosi. Nu merita. Nimeni.” (Irina Binder).
2.Exerciții de echilibru- Tudor Chirilă
“Exerciții de echilibru”, cartea unui om care simte și vede multe, vindecându-se prin scris. Ceea ce îmi place la această operă a lui Chirilă este faptul că, citind-o, descopeream o parte din viața din București, dar erau și povești ce se desfășurau în afara limitelor timpului, într-un spațiu gol, alb. Am adorat fiecare tentă poetică, am visat, am plâns și am regăsit iubirea. Ceea ce pot spune despre scrierile lui Tudor este faptul că ele mi-au deschis apetitul pentru artă.
- Cel care mă așteaptă- Parinoush Saniee
Deși a fost interzisă de două ori, “a devenit cea mai vândută carte în Iran”. De asemenea, și topurile din România sunt luate cu asalt de ea. Este un altfel de roman ce prezintă o altfel de poveste. Timp de trei zile, protagonista, Masumeh, m-a purtat printr-un amalgam de tot felul de sentimente: surprindere, neliniște, altruism, dedicare, tristețe, dar și dragoste fără limită. Parinoush Saniee descrie destinul femeilor din Iran prin intermediul poveștilor din viața lui Masumeh. La doar 16 ani, tânăra este căsătorită împotriva voinței cu un fiu de familie bună. Ce m-a Impresionat cel mai mult este că viitorul tinerelor din Iran este hotărât de familie, în primul rând de bărbați. Acest fapt făcându-mă să gust mai cu sete din libertatea de care am parte.
4.Jane Eyre- Charlotte Bronte
După cum am afirmat, fiecare cititor s-a simțit atât de apropiat de un personaj încât să dorească să îi urmeze exemplul. Iar pentru mine, acela este Jane Eyre, o precursoare a feminismului, un peronaj atipic pentru epoca în care a fost creat, asemenea lui Elisabeth din “Mândrie și prejudecată”. O femeie mândră, cu principii de oțel pentru care își smulge inima și trăiește consolându-se că nu-i va fi niciodată rușine să țină capul sus în lumea acelor vremuri. “Pot trai singura, daca demnitatea si imprejurarile imi cer sa o fac. Nu trebuie sa-mi vand sufletul pentru a cumpara fericire. Am o comoara interioara, cu care m-am nascut, care poate sa ma tina in viata cand toate placerile din afara imi sunt refuzate sau oferite la un pret pe care nu-l pot plati.” (Jane Eyre).
5.Mara- Ioan Slavici
Teza morală predilectă a acestui roman este aceea că omul, prin calități precum inteligență, efortul constant, voința, stăpânirea de sine, echilibrul interior, perseverența în acțiune, respectarea triadei poate modifica soarta în favoarea lui. Lucru ce mi-a stârnit admirația pentru această operă. În concluzie, literatura continuă să evolueze și să influențeze. Cele mai de succes creații având rădăcini adânci în realitatea de zi cu zi, existând continuu momente pe care vrem să le povestim și persoane pe care nu o să le uităm vreodată.