Expoziția „100 de artiști pentru 100 România” a cucerit bulgarii din Plevna!

0
924

La sfârșitul săptămânii trecute, la Galeria de Artă din Plevna-Bulgaria a fost vernisată expoziția „100 de artiști pentru 100 România”, care va rămâne peste Dunăre până spre sfârșitul lunii mai! Curatorul expoziției a fost tot artistul Teodor Dădălău, cel căruia i se datorează și vernisajul de la Sala Brâncuși a Palatului Parlamentului României. La evenimentul cultural din Plevna au participat și reprezentanți ai autorităților județene din Gorj, artiști și oameni de cultură. În luna mai, o delegație din Plevna va participa la manifestările culturale ocazionate de Zilele municipiului Târgu-Jiu.

Expoziţia „100 de artiști pentru 100 România” este concepută de Teodor Dădălău, de la Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj și a fost vernisată, prima dată, pe 1 februarie la Sala Constantin Brâncuşi de la Palatul Parlamentului din capitală. Atunci, la invitația artistului fotograf Dădălău, la București au ajuns și reprezentanți ai autorităților din Bulgaria. Artistul fotograf Teodor Dădălău este cel care a fost invitat de reprezentanţii Bulgariei să se ocupe de organizarea expoziţiei şi în ţara vecină, la Plevna, mai exact. Pe 2 martie, la Plevna, la Galeriile de Artă, a fost vernisată, din nou, această expoziție, de data aceasta la vecinii bulgari. Bulgarii au fost foarte încântați de tablourile din cadrul expoziției și i-au propus lui Teodor Dădălău ca expoziția să rămână pe simezel Galeriei de Artă Plevna până pe data de 22 mai. „Dragi prieteni, am cucerit Plevna cu expoziția 100 de artiști pentru 100 România! Drept dovadă stă faptul că, la propunerea conducerii frumoasei galerii bulgare, lucrările rămân pe simeze până în data de 22 mai 2018, când se vor încheia ZILELE ORAȘULUI PLEVNA.  Propunerea a venit după ce primarul orașului Plevna, prezent la vernisaj, a trecut în revistă frumoasa colecție de artă contemporană. În calitatea mea de curator al expoziției, dar și de reprezentant al Centrului de Creație (CJCPCT) Gorj, instituția organizatoare, mulțumesc tuturor participanților, în mod special celor zece artiști gorjeni care au trecut peste opreliștile conducerii filialei UAP Gorj și au adus lucrări pentru a cinsti Marele Centenar”, a scris Teodor Dădălău pe pagina sa de socializare.

Relații viitoare de colaborare

La manifestarea culturală din Plevna au participat Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al CJ Gorj, dar și Cristian Pasti, consilier al președintelui CJ. Cei doi oficiali au discutat cu reprezentanții administrației locale din Plevna și au pus bazele unor viitoare legături culturale și nu numai. În luna mai, o delegație a CJ Gorj va merge la Plevna, urmând ca omologii bulgari să vină în Gorj după o săptămână. „Scopul întâlnirii noastre de aici a fost unul cultural, expoziția de la Galeriile de Artă din Plevna. Este un început pentru relația noastră de colaborare. Dumnealor ne-au invitat pe 15 mai aici la Plevna, când va fi Ziua orașului. Domnul consilier Pasti a făcut o invitație similară, pentru Zilele Municipiului Târgu-Jiu. Vom încerca să

creăm o legătură între școlile din Plevna și cele din Gorj. Domnul primar din Motru, domnul Jianu, a venit aici și le-a vorbit despre municipiul dânsului și sunt sigur că dânșii vor dori să cunoască mai bine județul nostru. (…) Mărturisesc că edificiul Galeriile de artă din Plevna este cel mai generos spațiu expozițional pe care l-am văzut! Vă felicităm pentru acest lucru! Această expoziție este dedicată Centenarului României. (…) În discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile am stabilit ce alte lucruri comune ne interesează pe viitor. Am identificat punți de legătură pe plan cultural”, a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj. La Plevna a mai fost prezent și Gigel Jianu, edilul municipiului Motru, alături de artistul Florin Preda-Dochinoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.