Campion! Elevul Mihnea Popeangă s-a calificat la trei olimpiade naționale: „Cei tari se iau la trântă cu cele mai mari provocări!”

0
8801

Ștefan Mihnea Popeangă este elev în clasa a X-a la Colegiul National „Tudor Vladimirescu” (CNTV) din municipiul Târgu-Jiu și s-a calificat la trei olimpiade naționale: Informatică, Geografie și Științele Pămantului (olimpiadă interdisciplinare: Fizică. Chimie; Biologie și Geografie)! Adolescentul spune că a muncit foarte mult pentru a obține acest rezultat și speră să se întoarcă cu premii foarte bune de la fazele naționale. Performanța sa este greu de egalat. Mihnea Popeangă a demosntrat că se poate și spune că va munci și ami mult pentru fazele naționale: „Domnul professor Nodea Eugen mi-a spus: cei tari se iau la trântă cu cele mai mari provocări! Și l-am ascultat! (…) Sincer să fiu, da, iau în calcul această variantă de a studia în străinătate, la facultate. Rămâne de văzut pe viitor ce mă voi decide să aleg după ce voi cântări atent opțiunile avute”.

Reporter: Felicitări, Mihnea! Te-ai calificat la 3 olimpiade naționale. Este o performanță greu de egalat! Te așteptai să te califici la toate? 

Mihnea Popeangă: Mulțumesc! Așteptam rezultate bune pentru că știam cât am muncit anul acesta, însă nu mă așteptam chiar la calificare la toate trei olimpiadele în primul rând deoarece concurența a fost în mare parte formată din alți colegi de clasă având aceeași pregătire ca și mine, deci putea foarte bine să se califice oricare dintre noi.

 

Rep.: Ai mai participat și la alte olimpiade-la alte materii?

M.P.: Anul acesta nu. Am preferat să mă axez doar pe informatică și geografie. În anii trecuți am mai participat la olimpiadele de fizică și chimie, unde de asemenea am reușit să mă calific la fazele naționale, de acolo și dorința de a participa și la Olimpiada de Științele Pământului, unde am valorificat cunoștințele la toate trei materiile unde am avut rezultate până acum.

 

Rep.: Dintre cele 3 olimpiade naționale la care vei participa, de care ți-e cel mai teamă și de ce?

M.P.: Toate trei sunt olimpiade grele, însă cel mai nesigur pe mine sunt la olimpiada de informatică, deoarece este cea mai grea olimpiadă și concurența este cea mai acerbă. Și la faza județeană a fost olimpiada unde m-am îndoit de mine, dar am vrut să particip și să obțin un rezultat foarte bun pentru că până la urmă, cum mi-a zis și domnul professor Eugen Nodea, cei tari se iau la trântă cu cele mai mari provocări.

 

Rep.: Cum te vei pregăti pentru toate 3 și cum îți vei împărți timpul pt a face față și cursurilor zilnice?

M.P.: Prima data vor fi olimpiadele de informatică și geografie, acum la începutul lunii aprilie, iar olimpiada de științele pământului va fi pe la mijlocul lunii, deci prioritizez informatica și geografia în acest moment. Profesorii de la clasă sunt toți înțelegători și cunoscând situația, în această săptămână premergătoare fazelor naționale sunt învoit de la ore și am timp să mă pregătesc.

 

Rep.: Pregătirea la materiile pt olimpiadele naționale o vei face cu profesorii de la CNTV sau singur?

M.P.: În primul rând pregătirea o fac alături de profesorii mei care mă îndrumă spre ce trebuie să lucrez mai mult, ce trebuie aprofundat. La informatică sunt pregătit de domnul profesor Eugen Nodea, am ocazia să-mi fie și diriginte, dumnealui fiind în totalitate responsabil pentru rezultatele mele la această materie deoarece am început informatica doar din clasa a IX-a și a fost singurul profesor care m-a pregătit la această materie, spre deosebire de celelalte materii unde meritul este și al profesorilor din gimnaziu de la Școala Gimnazială Constantin Săvoiu. La geografie sunt pregătit de domnul profesor Vasile Zaharia, iar în gimnaziu am fost pregătit de doamna profesor Violeta Bărboi, care mi-a fost și dirigintă. La chimie sunt pregătit de doamna profesor Elena Valeria Teoteoi și în trecut am fost pregătit de doamna profesor Lavinia Ungureanu. La fizică sunt pregătit de doamna profesor Rodica Dănău, iar în școala generală am fost pregătit de doamna profesor Simona Voiculescu. La biologie sunt pregătit de doamna profesor Mihaela Pîrvulescu, iar în gimnaziu am fost pregătit de doamnele profesor Elena Zăvadă și Gherghinoiu Adina. În afară de pregătirea alături de profesori este vorba și despre mult timp dedicat lucrului individual mai ales în săptămâna dinaintea olimpiadei, când cresc intensitatea lucrului și ajung să lucrez la material respectivă poate și câte 5-6 ore pe zi.

 

Rep.: Ce rezultate școlare ai avut în acești ani de liceu?

M.P.: Până acum în liceu am avut rezultate mai slabe comparative cu gimnaziul. În afară de cele de anul acesta am avut în clasa a noua premiul 3 la faza județeană a olimpiadei de fizică și premiul 2 la faza județeană a olimpiadei de chimie. În gimnaziu am avut 2 premii I la etapa națională a Concursului de Geografie Terra, mențiune specială la faza națională a Concursului de chimie Raluca Ripan, 2 calificări la faza națională a olimpiadei de fizică, câte o calificare la etapele naționale ale olimpiadelor de chimie și geografie și calificare la faza națională a Olimpiadei de Științe pentru junior.

 

Rep.: Ce alte materii preferi?

M.P.: Prefer materiile realiste, științele exacte. În afară de materiile la care am obținut rezultate, îmi place foarte mult matematica. Mă declar fascinat și total interest de orice înseamnă știință.

 

Rep.: Ce ne poți spune despre tine: ce pasiuni ai, ce planuri de viitor pe parte academică-te ai gândit la ce facultate vei merge?

M.P.: În timpul liber îmi place să citesc, să ies cu prietenii, să mă joc pe calculator, să joc baschet. Sunt pasionat de majoritatea sporturilor în general și probabil de acolo și firea mea competitivă. Nu m-am decis încă asupra carierei pe care o voi urma. Probabil voi alege o facultate de inginerie sau informatică. De multe ori mi-a trecut prin minte și alegerea unei facultăți pur teoretice pentru a continua după în cercetare.

 

Rep.: Ți-a trecut prin minte varianta de a studia în străinătate?

M.P.: Sincer să fiu, da, iau în calcul această variantă. Rămâne de văzut pe viitor ce mă voi decide să aleg după ce voi cântări atent opțiunile avute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.