Cătălin Camil Atanase are 11 ani și este din Craiova. Copilul, foarte talentat la muzică, este elev al Liceului „Matei Basarab” din Bănie și își dorește să calce pe urmele marilor artiști ai neamului românesc. Iubește muzica lui Liviu Vasilică, a lui Tudor Gheorghe, Ion Dolănescu, melodiile Mariei Lătărețu etc. Camil Atanase este talentat, muncitor și foarte ambițios, premiat la numeroase festivaluri-concurs, iar în prezent lucrează cu maestrul gorjean Aurel Blondea la melodiile de pe albumul pe care vrea să îl lanseze în toamna acestui an! „Cu sprijinul acestui mare om de folclor, Aurel Ion Blondea, voi realiza creații populare personale din zona Gorjului, având ca obiectiv o lansare de album până în luna septembrie. Vreau ca melodiile mele să fie foarte afective, cânt despre credința în Dumnezeu, despre dragostea de țară, de folclorul autentic, despre demnitate și respect”, a spus, pentru Viața Gorjului, Camil Atanase.
Spune despre sine că este un copil foarte norocos, talentul său muzical fiind apreciat de specialiștii din domeniu. De asemenea, Camil Atanase din Craiova are parte de susținerea necondiționată a părinților și bunicilor săi, dar și a colegilor de școală. Talentatul copil este elev în clasa a V-a la Liceul „Matei Basarab” din capital Olteniei și are rezultate foarte bune la învățătură.alături de colegii săi, Camil va participa, anul viitor, la un proiect Erasmus+ în Portugalia: a obținut unul dintre cele 11 locuri eligibile. Proiectul se bazează pe acțiuni de cercetare cu privire la schimbările climatice din Anatolia până în Portugalia. „Sunt unicul copil al părinților mei, Anca și Cătălin, care sunt foarte iubitori și mă sustin necondiționat. Voi continua studiile la acest liceu până în clasa a VIII-a, ulterior intenționez să aleg o scoală cu profil de muzică, intrucât vreau să-mi dezvolt capabilitățile în domeniul muzical și să devin un mare artist. Vreau să urmez un liceu de muzică și apoi Conservatorul- secția muzica populară, folclor, întrucât exprimările persoanelor avizate cu privire la vocea mea mă obligă și mă ambiționează în acest sens. La vârsta de doi ani, când am descoperit muzica, susțineam că voi fi la fel de mare ca Ion Dolănescu. Apoi, la vârsta de patru ani am primit cadou o chitară. Mergeam deja la concertele maestrului Tudor Gheorghe, care mă fermeca prin interpretările sale. Îl ascultam în casă zilnic, ore în șir. Îmi doresc să devin un artist veritabil de muzică populară, să excelez în acest domeniu al muzicii autentice”, a povestit Camil Atanase.
Muzica populară, marea sa dragoste!
Își amintește și acum cum în primul an de școală a cântat la o serbare melodia „Constantine, Constantine” și a fost foarte apreciat de cei care l-au ascultat. Atunci și-a dat seama că muzica populară este pasiunea sa, marea sa bucurie! „De atunci, cânt exclusiv muzică populară, atât de dragă sufletului meu. Îmi plac foarte mult zonele folclorice din Gorj și Teleorman și am în repertoriu preponderent, cântece reprezentative din aceste zone. Am cochetat o perioadă și cu muzica ușoară, dar bucuria cântecului popular autentic pe care o resimt și o transmit este unică. Serios, de muzică, am început la vârsta de 10 ani, când m-am înscris la Palatul Copiilor din Craiova, neavând experiență artistică. Pentru a-mi dezvolta simțurile și capacitățile artistice și pentru a transmite corect un mesaj publicului, am început să studiez cu doamna profesoară de canto Mirela Duță, originară din Gorj, și cu doamna Alla Cebotari din Republica Moldova. Iubesc foarte mult folclorul autentic și vreau să acopăr și să asimilez din cât mai multe zone ale țării. De asemenea, este foarte importantă și teoria muzicală pentru a-mi atinge visul de a deveni artist veritabil. În acest sens, studiez teorie muzicală și orgă cu domnul profesor corepetitor de la Ansamblul Maria Tănase, Costel Buzatu”, a spus elevul craiovean. La numai două luni de la înscrierea la Palatul Copiilor, în februarie 2017, Camil Atanase a început să participe la concursuri și festivaluri naționale, obținând trofee si premii importante. „Cele mai dragi mie, sunt locurile I la un festival regional/interjudețean de folclor La izvor de cântec oltenesc si trofeul pentru cea mai buna voce obtinut la Festivalul National Dragostea mea, muzica”, a declarant Camil.
Colaborează cu maestrul Aurel Blondea
Iubește zona etnografică a Gorjului, așa că a căutat mereu să învețe cântece de aici, să afle cât mai multe despre artiștii săi preferați. Ca urmare, recent a început o frumoasă și fructuoasă colaborare cu maestrul Aurel Blondea de la Ansamblul Profesionist Doina Gorjului. „De curând, am inițiat o frumoasă colaborare cu maestrul Aurel Ion Blondea, unul dintre idolii mei, cu care am avut onoarea să cânt, fapt ce m-a fascinat enorm. Învăț lucruri frumoase și de la interpreta Valentina Macarie, artista ce reprezintă cu mândrie zona Gorjului. De asemenea, îl admir enorm pe regretatul solist teleormănean Liviu Vasilică, ale cărui cântece îmi umplu sufletul de bucurie și frumos, vlașca fiind stilul meu preferat. Cânt cu drag vlașcă, iar cu sprijinul acestui mare om de folclor, Aurel Ion Blondea, voi realiza creații populare personale din zona Gorjului, având ca obiectiv o lansare de album până in luna septembrie. Vreau ca melodiile mele să fie foarte afective, cânt despre credința in Dumnezeu, despre dragostea de țară, de folclorul autentic, despre demnitate si respect”, a mai spus interpretul Camil Atanase.
Pasionat de teatru și tenis
Deși nu dispune de foarte mult timp liber, Camil îl gestionează foarte bine, așa că se ocupă și de celelalte pasiuni: teatrul și tenisul. De ceva vreme face parte dintr-o trupă de teatru – Theatron Craiova, îndrumată de profesorul Ștefan Florescu. „Trupa activează sub egida Casei Studenților din Craiova, eu fiind mezinul trupei. Aici am învățat să-mi controlez eventuale emoții, să-mi perfecționez dicția și să-mi nuanțez vocea. (…) Tenisul l-am început tot în joacă, fiind îndrumat ulterior de profesori. Deși vreau să fiu cel mai bun, nu excelez la tenis, neavând timpul necesar pregătirii temeinice. Fac parte și din echipa de fotbal Oltenia Junior din Craiova, am urmat cursurile Centrului de Excelență la scrimă circa doi ani, dar dragostea pentru muzică mă îndepărtează ușor, ușor de o carieră sportivă. Am obținut medalii pe cale sportivă, la diverse competiții de tenis, scrimă și fotbal”, a conchis Camil Atanase.
Mihaela Floroiu Țicleanu *(autor articol)