Au decis ce se va întâmpla cu terenurile de pe traseul conductei BRUA

0
1197

Reprezentanții Ministerului Energiei au pus la punct un proiect de hotărâre de Guvern prin care vor să legifereze cu exactitate soarta terenurilor agricole pe care va trece conducta BRUA. Este vorba și despre terenuri de pe raza județului Gorj. Astfel, „terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără a fi necesară obţinerea acordului proprietarilor”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun BRUA, postat pe site-ul Ministerului Energiei. În anexa proiectului este prezentată lista acestor terenuri, în număr de peste 17.000.

Traseul conductei va traversa teritoriul a 10 judeţe: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.
„Terenurile înscrise în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei, fără a fi necesară obţinerea acordului deţinătorului terenului”, se arată în nota de fundamentare, care însoţeşte proiectul de act normativ. Potrivit iniţiatorilor proiectului, „culoarul de execuţie al conductei BRUA a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) şi a ţinut cont de culoarul conductelor de transport gaze naturale existente. Culoarul ales este paralel cu conductele existente pe circa 80% din lungimea acestuia”.

„De-a lungul traseului, pe cele 10 judeţe, conducta de transport gaze traversează următoarele tipuri de terenuri: arabil, păşuni curate, păşuni cu pomi, păşuni cu tufărişuri şi mărăcinişuri, păşuni împădurite, pajişti cultivate, vie, vii hibride, vii nobile, livezi clasice, pepiniere pomicole, livadă intensivă, livadă arbuşti fructiferi, fâneţe curate, fâneaţă cu tufărişuri şi mărăcinişuri, fâneaţă cu pomi, fâneaţă împădurită, grădină, grădini de legume, alte terenuri, drumuri, căi ferate, ape curgătoare, canale, neproductive, nisipuri zburătoare, mocirle şi smârcuri, sărături cu crustă, pădure, tufărişuri şi mărăcinişuri, curţi şi construcţii”, se mai arată în documentul citat.

Pe traseul conductei nu există monumente istorice din categoria arhitectură, memorial-funerare sau de for public, însă există situri arheologice în judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pentru care se vor aplica prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000. 

Totodată, iniţiatorii subliniază că proiectul BRUA va duce la crearea unui număr important de locuri de muncă, cu impact major pozitiv asupra comunităţilor locale. „Este previzionată crearea unui număr important de locuri de muncă pe termen mediu – asociate lucrărilor de construcţie ce urmează a se desfăşura în subantrepriză – respectiv pe termen scurt, necesarul de forţă locală de muncă pentru unele etape constructive, dar şi pe termen lung, necesarul de specialişti ce urmează a deservi obiectivele BRUA pe durata exploatării. În aceste condiţii a fost considerat un impact pozitiv, asupra factorului de mediu social şi economic”, se mai spune în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.