Ceapa verde de Bălești, preferata târgujienilor! În curând, și salata va ajunge pe piață

0
3935

Un tânăr de 29 de ani a pus bazele unei afaceri de succes în comuna Bălești, acolo unde locuiește. Foarte muncitor și ambițios, Laurențiu Mălăescu este angajat ca paznic/portar la cel mai bun liceu din Târgu Jiu, iar în timpul liber se ocupă de solariile pe care le are la Bălești. Niciodată nu s-a dat înapoi de la muncă și spune că iubește viața la țară. Nu trece o zi fără să intre în solarii și să verifice salata, ridichiile, ceapa verde etc-în funcție de anotimp. Legumele cultivate în solarii le comercializează în Piața Mare din Târgu-Jiu și uneori pe piețele din Petroșani. Ceapa verde de Bălești deja a ajuns pe tarabele din piață și pe mesele târgujienilor. În curând, se va coace și salata!

 

Laurențiu Mălăescu este din comuna Bălești și deține o afacere cu solarii din care reușește să își întrețină familia. Viața sa nu a fost deloc ușoară, mai ales că, atunci când avea doar 15 ani, tatăl său, polițist de meserie, a decedat răpus de cancer. Moartea sa a fost o lovitură din care familia Mălăescu și-a revenit cu greu, mai ales că cei doi copii (Laurențiu și fratele său mai mare n.red.) au rămas în grija mamei. Băieții, aflați la vârsta adolescenței, au fost nevoiți să muncească și să își ajute mama. În ciuda greutăților, ambii băieți au mers la facultate și au reușit în viață. Niciodată, Laurențiu nu s-a ferit de muncă. După ce s-a căsătorit, Laurențiu Mălăescu s-a stabilit la Bălești. Plăcându-i viața la țară, a decis, după ce a discutat cu soția sa, să investească în solarii și agricultură cât mai bio.

Afacere prosperă

În urmă cu cinci ani, Laurenţiu a pornit un proiect important: solarii pentru legume. A crescut an de an și acum are cinci solarii! În toamna-iarna lui 2017 a vândut peste două tone de roșii, în special în perioada rece şi va fi răsplătit cu 3.000 de euro de Guvern prin DADR. Semințele pe care gorjeanul le plantează în solarii sunt foarte scumpe. Acesta le cumpără de la firme specializate și își dorește ca pe viitor să aibă în solarii doar legume cu un gust ca al celor de la bunici: „Am început cu un solar. Prima dată am primit şi fonduri europene de la Sapard, pentru a putea demara investiția. De atunci, m-am extins. Acum am cinci solarii de câte 240 de metri pătrați. (…) Investiția a fost de 7.500 de euro de la AFIR sau fostul Sapard. În fiecare an am primit câte 1.500 de euro. Din fonduri proprii puneam cam până la 100 de milioane de lei vechi pe an. Se merită să investești în agricultură, dar singura problemă este piața de desfacere. Forța de muncă este din familie, căci nu găsim oameni serioși care să muncească o zi întreagă”, a declarat Laurențiu Mălăescu. În 2017, Laurențiu a reușit să culeagă în total aproximativ zece tone de roșii. Chiar şi în decembrie, tânărul agricultor a mers în piață cu legume 100% naturale. A mers pe piață până la 13 decembrie. „Eu nu pun chimicale. Totul este natural. Am vecini care vin să culeagă direct din solarii legumele”, a mai explicat Laurențiu. Acum, ceea a plantat în solarii în decembrie (ceapă, usturoiul, salata) poate fi scos la vânzare. Deja a mers la piață cu ceapă verde, iar peste puțin timp urmează și salata!  Pentru a-și promova afacerea, Laurențiu Mălăescu administrează pagina de Facebook „Solarii Bălești”, acolo unde clienții săi pot afla noutățile.

De ce s-a apucat  de agricultură?

„Am studii superioare, am învățat și pe timpul facultății, iar când m-am dus să mă angajez mi-au cerut experiență. Problema României: lipsa locurilor de muncă. Cred că de aceea m-am și ambiționat și am zis să facem ceva al nostru, chiar dacă e multă muncă”, spune tânărul fermier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.