Mulțumim Constantin Brâncuși!

0
854

“Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei sa poți să vezi foarte departe.”

Peste 2 zile se implinesc 141 de ani de la nasterea mareului sculptor.

– 81 ani de creatie;
– pionier al sculpturii moderne abstracte;
– a inceput sa sculpteze in lemn pazind turma de oi a familiei;
– la 9 ani a plecat de acasa in cautarea unui serviciu;
– la 20 de ani a plecat la Viena;
– in 1898 a fost admis la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti;
– atras de faima lui Auguste Rodin in 1903 a plecat la Munchen;
– in 1904 a ajuns la Paris, o buna parte din drum fiind facuta pe jos, iar pentru traversarea lacului Konstanz si-a vandut ceasul;
– admis la École des Beaux-Arts, in 1906 a avut prima expozitie la Paris;
– de aici, operele sale au facut inconjurul Pamantului de zeci de ori, muzee importante din lume ii pazesc sculpturile, filozofi ii analizeaza citatele, romani se prezinta in strainatate ca fiind din tara lui Brancusi.

Spre rusinea lor, in afara prezentei Coloanei Infinitului pe stema orasului Targu Jiu si a printarii numelui pe diverse brosuri doar pentru ca nu au cu ce altceva sa dea bine audientei, autoritatile nu fac nimic, dintr-o incompetenta totala nestiind nici macar sa se promoveze prin asocierea cu marele artist.

Ba dimpotriva, Poarta Sarutului este spalata de praf cu pompa de inalta presiune (cost spalare 10.000 RON in 2013, 40.000 RON in 2014) cu care probabil ecologizeaza toaletele, masini cu geamuri fumurii se plimba pe aleile parcului, iar Coloana Infinitului isi petrece noaptea in bezna de o buna perioada de timp.

La Tg Jiu nu exista un muzeu al lui Constantin Brancusi, insa la Paris ghidul isi incepe prezentarea atelierului spunand ca marele sculptor a crescut in zona Targu Jiului.

Daca printre autoritati nu se gaseste capacitate de constientizare a valorii pe care orasul nostru o mosteneste, macar lasati valoarea sa-si distribuie singura stralucirea, fiindca pentru asemenea opere, „deloc” e mai bun decat „rau”, iar fudulia are costuri enorme, din pacate doar pentru comunitate.

• Radu Miruțî

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.